weby pro nejsevernější čechy

Poslední klidný víkend v dráždanském Vnějším Novém Městě, neboli klid před bouří [pozvánka do DD]

Název článku je možná poněkud krkolomný, je to ale tím, že se jedná o doslovný překlad. Tohle české slovní spojení snad ješte nikdy nikdo nikoho neslyšel vyslovit nahlas. Originální název zní Dresden – Äußere Neustadt (mapa).

dd1

Samozřejme existují v Dráždanech i další čtvrti, ale konkrétně o téhle se široko daleko traduje, že je to místo, kde se každý jeho návštěvník dosytosti poměje. Německy se takové čtvrti říká Szene-Viertel, čeština pro tohle zřejmě nemá podobně krátký ekvivalent. Je tam spousta všelijakých společenských zařízení, restaurací, hospod a barů, klubů a scén, kde se pořád něco děje.
Takovým centrálním klubem celé čtvrti je Scheune. Možná někteří z vás již poznali, že to slovo v překladu znamená stodola. Ve Stodole se v pátek 6. června 2014 koná shoegaze-elektropopový večer se skupinami The KVB z Velké Británie a místními White Shore.
O pár kroků vedle v GrooveStation si mohou ti pohodovější z vás zajuchat ve stejný večer na ruské emigrantské skáčko berlínské skupiny RotFront.
Ješte větší jízda, a téměř neustále, bývá v elektro a techno klubu Sabotage na východním konci čtvrti. Nejinak je tomu i tento víkend.
A samozřejme i ten nejtěžší kov je ve Vnějším Neustadtu zastoupen, jeho vlajku již léta hrdě drží nad hlavou klub Heavy Duty, ve kterém dokonce v rámci sobotního programu vystoupí i česká kapela Pikodeath z Liberce.
Ale co by to bylo za kulturní čtvrť bez alternativního klubu. Ano, i takové místo lze navštívit. A s jakým programem! Tento pátek vystoupí v klubu Ost-Pol rakouská alternativní legenda BulBul! Kdo je nestihl toto úterý v Praze, má nyní jedinečnou šanci.
Těchto několik míst je však pouze malou kapkou v moři kvalitní německé a saské zábavy, které se neustále přelévá všemi ulicemi, uličkami, dvorky a nádvořími.

dd2

Snad v celém Šluknovském výbežku se tradují legendy, kolik bylo v té které jeho obci před válkou hospod. Ve Vnejším Neustadtu jich je dnes stoprocentně stejně, ne-li víc. Neváhejte a rozjeďte se tam někdy podívat, nebudete litovat.

Jen příští víkend tam bude opět velice těsno. Bude probíhat BRN – Bunte Republik Neustadt (Pestrá republika Neustadt). Ale o té se dozvíte až po víkendu, v příštím pokračování pozvánek do Neustadtu. A jindy třeba zase o jeho historii nebo gastronomii či přírodě a dalších zajímavostech.

P. S.: Ale nejlepší muzika se v Dráždanech hraje v klubu Beatpol, který však leží úlně v jiné čtvrti. V sobotu tam můžete vyrazit na americké Matmos, to je ovšem úplně jiná liga, než hraje o víkendu v Neustadtu.