weby pro nejsevernější čechy

Dobrotovy trhy – staročeský jarmark + Galaprogram ke dni MAS Šluknovsko + VII. Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství

Stalo se oblíbeným zvykem servírovat zájemcům výhodná balení několika produktů v jednom. V pátek 13. června 2014 zažil Varnsdorf hned několik akcí v jednodenním provedení. Ve 12:00 začaly letošní druhé Dobrotovy trhy. V rámci dne MAS Šluknovsko se ale areál varnsdorfské Střelnice zaplnil poněkud více než minule, protože šlo o trhy farmářské a řemeslné a některé stánky byly i za plotem na silnici. Od 17:00 pak jako součást krásnolipského VII. Mezinárodního folklorního festivalu Tolštejnského panství vystoupila řada souborů. Jako první to byla skupina praporečníků Sbandieratori di Orte z Itálie, která se tak zároveň stala vyslancem v nedaleké České Kamenici probíhajícího XV. Mezinárodního hudebního festivalu, kam jsem se letos ke své žalosti nedostal. Následoval krásnolipský Lužičan, finalisté dětské pěvecké soutěže Zpěváček za doprovodu varnsdorfského ŽAKORU, Lidová hudba Ivana Pašky ze Slovenska, folklorní soubor Piros Rózsa z Maďarska, Hanácká Beseda z Kojetína a valašský Rusavjan z Rusavy.

Počasí si s diváky odpoledního programu pěkně pohrálo, od slunečna až po vlezlý nepříjemný déšť, navíc s přibývajícími hodinami klesala teplota, takže ač kvalita vystoupení dle mého směrem k závěru stoupala, diváků kvapem ubývalo.

Praporečníci byli fantastičtí, barevní, rychlí, efektní, s ryčnou doprovodnou hudbou, prostě show v nejlepším smyslu slova. ŽAKORu to nějak nesedlo, zpívání mi do ucha moc nešlo, ale kupodivu se to týkalo i některých dalších souborů. Vůbec jsem měl pocit, že se toproti minulému ročníkutak nějak drželo při zemi, chyběly mi rozevláté sukně a skákající chlapci.

Praporečníci také v pohybu, a s nimi alespoň jeden ze souborů (Piros Rózsa):