weby pro nejsevernější čechy

Na vrcholky Labského kaňonu

Součástí zahájení turistické sezóny v oblasti Českosaského Švýcarska byla v sobotu 26. dubna 2014 akce Na vrcholky Labského kaňonu aneb z Janova na Císařskou korunu. Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko a Správa národního parku České Švýcarsko naplánovaly pro zájemce trasu z Hřenska do Janova po nově vyznačené zelené turistické značce, která byla při této příležitosti pokřtěna Falkenštejnem z Křinického pivovaru, z Janova zpět po žluté do Hřenska přes Labskou vyhlídku a na závěr výstup na stolovou horu Císařská koruna (Kaiserkrone) na saské straně.

Zájemců dorazilo tradičně dost ze všech směrů, já tentokrát využil od počátku měsíce jezdící turistický spoj z Krásné Lípy. A asi bych ho měl využít častěji, je toho po trase dost a dost. Na místo srazu vzápětí dorazili další účastníci ze směru od Děčína a tak jsme mohli vyrazit pokřtít novou stezku, vedoucí z Hřenska kolem acetylenky a nově vyčištěného hřbitova do Janova. Tady jsme nezamířili hned k rozhledně, ale okoukli probíhající Janovský trhák a chvíli poseděli U Zeleného stromu, kde nás přivítal osobně pan majitel. Já neopomenul vyluxovat místní malé, leč bohatě zásobené infocentrum.

V určený čas jsme se přesunuli k rozhledně, která se po loňském otevření letos „otevřela“ znovu. Inu, je vidět, že budou brzy volby. Činitelé se činili, politici politikovali, média dokumentovala a proslovů bylo dost v češtině i němčině, některé posmutnělé, jiné veseljší. Výstup na rozhlednu se tentokrát vyplatil, na všechny strany bylo krásně vidět – o.p.s.ka si umí na svoje akce objednat počasí… Následný rozchod část využila k návratu do Zeleného stromu s vidinou báječné bramboračky, část navštívila restauraci u golfového areálu, kde zrovna probíhal turnaj, část procházela obec a fandila finišujícím cyklistům. Poté společně po žluté zpět do Hřenska přes řadu vyhlídek na obec a Labe.

Vytrvalci se pak přívozem přesunuli do Německa, kde část takřka sprintem, méně spěchající část pak procházkou zdolala Kaiserkrone. Oproti minulé návštěvě si ale vybíráme jiné vyhlídkové plošiny – je jich tu několik. A zpět k přívozu, abychom stíhali turistický autobus do Krásné Lípy. Nasadili jsme takové tempo, že máme nakonec ještě i chvíli čas posedět v Hřensku v hospůdce. No, nic proti, ale při pohledu kolem sebe jsem se nemohl ubránit vzpomínkám na krušnohorské Potůčky, obci s druhdy snad největší asijskou tržnicí. Fakt moc pěkné vstupní místo do republiky…