weby pro nejsevernější čechy

Saské hrady původu českého (Stolpen, Königstein)

V neděli 30. března 2014 se uskutečnil autobusový zájezd, uspořádaný ve spolupráci Klubu českých turistů Krásná Lípa, o.p.s. České Švýcarsko a Křinického pivovaru. Jeho cílem byla návštěva významných památek svobodného státu Sasko – hradu Stolpen a pevnosti Königstein. Až si tak člověk kacířsky říká, co by nám ti Němci ukazovali, nebýt památek, vzniklých v dobách, kdy se na tomto území proháněli Slované.

Tentokrát to byla vskutku masová akce – jeden plný autobus vyjížděl z Krásné Lípy, druhý se přidal v Srbské Kamenici, kde ho dokázala naplnit místní akční starostka, takže řady výletníků se rozrostly na více než 100 hlav. Silničky mezi Chřibskou a Hřenskem spolehlivě zablokuje jeden autobus, natož dva za sebou, všechno ale dobře dopadlo a brzy zastavujeme na první, až v autobuse ohlášené zastávce, v údolí potoka Polenz. Času moc nemáme, takže spíš jen ochutnáváme již končící kvetení tisíců bledulí, které střídají sasanky. Může to tu být v plné parádě nádherné, projít celý značený okruh. Navíc je to co by kamenem dohodil na Hohnstein a Brand.

My ale pokračujeme do Stolpenu, městečka, jemuž vévodí hrad, zmiňovaný v písemnostech již ve 12. století. Původní slovanské sídlo přešlo ve století 13. do rukou míšeňských biskupů a od té doby je součástí německých dějin. Biskupská rezidence, lovecký zámeček, zemská pevnost… Ve známost vstoupil hrad hlavně jako nedobrovolné sídlo hraběnky Anny Constantie von Cosel, kterou sem „uklidil“ August Silný, když jí nestačilo být jen milenkou a začala se vměšovat do politiky. Přežila tu kurfiřtovu smrt, ale na hradě zůstala a zemřela tu po 49 letech věznění ve věži jako zapomenutá, ponížená osoba.

Samotný areál je monumentální – stavba vznikla na čedičových sloupech (představte si hrad na Panské skále), přístupno je hned několik věží s úžasnými vyhlídkami, ve sklepních se mi málem podařilo zabloudit. Všechno je tu volně přístupné, některé materiály jsou i v češtině, pokud se sem vydáte, vyhraďte si dost času. Po prohlídce areálu společně obcházíme hrad a kolem kostela vstupujeme do města, na náměstí.

Další zastávkou je pevnost Königstein. I tady je „naše“ historická stopa, tato stolová hora patřila k Českému království. V 15. století královský hrad přešel do saských rukou. Pokud jste tu nebyli, koukejte to napravit. 9,5 ha na skále nese mnoho objektů i nezastavěných ploch, úžasná je procházka kolem celé hory po opevnění (no, celé – hojně se tu opravuje a mnoho míst je aktuálně uzavřeno). Když vás výtah vyveze nahoru, stejně jako na Stolpenu se můžete vydat kamkoli, všechny expozice jsou (jsou-li otevřeny) přístupné volně. Vybavit se můžete dostatkem materiálů v češtině, nebo audioprůvodcem. A hlady nezemřete, míst, nabízejících něco k snědku, je tu hned několik.

Organizátorům i průvodcům díky. A věřte mi, že fotky jsem redukoval celý den, přesto jich tak nějak zbylo dost a dost. No a pokud byste jich přece jen měli málo, další jsou k vidění na stránkách KČT Krásná Lípa.