weby pro nejsevernější čechy

O prázdninách autobusem do Saského Švýcarska

Myslím si, že jsem toho viděl, procestoval a nafotil docela dost, o to víc si uvědomuji, že je spousta míst, kde jsem ještě pořád nebyl. A obzvláště mne to mrzí u lokací, které mám přímo pod nosem, tak se to snažím napravit. Ačkoli mi spíš vyhovuje, když se mohu courat a dívat sám, přesto rád využiji příležitost, kdy mne někdo „vede za ručičku“, obzvláště v cizině a obzvlášť když dotyčný ví, co říká. Proto pokud můžu, sáhnu do nabídky o.p.s. České Švýcarsko, a nedávno se vydal na další výlet do Saského Švýcarska. Jen k mé lítosti jsem si vybral termín, po němž musím konstatovat, že bude nutné opakování, abych viděl, co jsem měl vidět, kdyby bývalo bylo vidět.

Cílem autobusového zájezdu je především Bastei, vyhlášené výletní místo na německé straně pískovcových skal, srovnatelné svým významem a návštěvností snad s Pravčickou bránou na naší straně. Abychom to měli snazší, nepřijíždíme zdola od Rathenu, ale shora k obřím záchytným parkovištím. Jsme tu brzy a počasí nic moc, takže parkovací plochy jsou prázdné. Nemilosrdně poprchává a okolí halí mlžný závoj, takže sice navštěvujeme vyhlídky, ale výhled je silně omezen.

Postupně se přes prostor s prodejnami a občerstvovnami dosoukáme až na samotný turistický most, na jehož konci se nachází vyhlídková trasa po zbytcích bývalého hradu. Asi máme zrovna Happy Hour, protože ač jsou všude cedule o vstupném, máme volnou cestu a nakonec mi doba rozchodu stačí jen tak tak, abych celou trasu můstků a schodišť absolvoval. Určitě by to stálo i a to euro a půl, až bude slušné počasí. Někteří si za tu dobu stačili dát kafe, nebo prohlédnout zdejší galerii. Když odcházíme k autobusu, je parkoviště i přes trvající nečas už slušně zaplněné.

Dalším cílem je jedna z místních stolových hor Papststein, kde ovšem místo propagovaných výhledů opět obdivujeme hustoty mlhy. Výstup je vcelku pohodlný, kdo by se přesto cítil vysílen, najde pod vrcholem restauraci. Nevracíme se zpět na parkoviště, ale scházíme do Papstdorfu, kde na nás už čeká přesunutý autobus, abychom mohli pokračovat v cestě.

Nakonec to ale dopadá tak, že místo ubrečené procházky po Bad Schandau v nelepšícím se počasí nabídnou organizátoři alternativní výlet do Domu Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Já si alespoň prohlédnu novou část expozice, věnovanou sklářům, výletníci stihnout i Křinický pivovar a čokoládovnu Mana. A na velkoplošném plakátu si prohlédnu, jak vlastně Bastei vypadá…

 

Ještě že mě -miw- stačil naučit alespoň nějakým základům úprav fotografií, protože jinak by na nich nebylo vidět nic. Takhle jsem sem tam něco vytáhl, zdůraznil a domaloval, ať je co prohlížet: