weby pro nejsevernější čechy

Krásné Krasodění pod Tolštejnem

Sobota 18. srpna 2012 byla akcemi po Výběžku víc než nabitá, jak jsme několikrát informovali, přesto se třeba náměstí v Jiřetíně pod Jedlovou víc než zaplnilo. Dlouhé přípravy a tvrdá dřina přinesly své ovoce – občanské sdružení Na Křižovatce, MAS Šluknovsko a Jiřetín pod Jedlovou spojily síly víc než úspěšně. Od samého rána začal čilý ruch, sjížděli se stánkaři, řemeslníci, chovatelé a pěstitelé, a všichni s napětím čekali, jestli na Tolštejnské krasodění přijdou lidi. U stánků se chystaly také dílničky pro děti, připochodovali koně, na dlouhém ponku se připravovala ochutnávka vítězných produktů soutěže Regionální potravina, své místo zaujaly lavice pro vytvoření rekordů v patchworku a paličkování pod taktovkou účastnic týdenního kurzu.

A lidi přišli. A hodně jich přišlo… Pražské lektorky tu potkávaly své pražské známé, mluvilo se i německy, dorazili návštěvníci z Liberecka, Jablonecka, Teplicka, na koloběžkách projeli členové originálního souboru českých mužoretů ARTrosa z Hořic v Podkrkonoší, prostě se jedlo, pilo, hodovalo a nakupovalo. Myslím, že stánkaři i návštěvníci mohli být víc než spokojeni.

Došlo i na vyhlášení vítězů Regionální potraviny Ústeckého kraje 2012. Za celý kraj bylo vyhodnoceno 9 výrobků, z toho 6 z Děčínska a z nich jsou 4 z Výběžku! Jak zaznělo při vyhlašování – trochu jsme jim to v rámci kraje vyžrali (Pastevecký čerstvý sýr – MLÉKÁRNA Varnsdorf, s.r.o. / Cop Českého Švýcarska – Pavlína Ptáčková, Jiřetín pod Jedlovou / Dlaskův větrník – František Dlask, Varnsdorf / Kocour světlý ležák – Pivovar Kocour Varnsdorf, s.r.o.). A co se týče rekordů – v patchworku to byla „Babiččina zahrádka“, sešívaly se jednotlivé látkové kytičky a zúčastnilo se 47 žen, 8 mužů, 3 děti a bylo sešito 66 kytiček, ze kterých bude vytvořena deka a ta bude darována Penzionu, ve kterém kurz řemesel probíhal. Druhý rekord byla „Babiččina palička“, v němž se sešlo na jednom místě 37 paličkujících osob. Každý paličkoval na své přinesené herduli, k vidění byly krajky malé i velké, převážně byly paličkovány klobouky, které kombinovaly bavlněné nitě s lýkem.

Večer pak ještě autorská módní přehlídka Dany Maškové z Prahy a Hudební divadlo Hnedle Vedle z Ostrova s klauniádou „Z pohádky do pohádky“, ale to jsem já už neviděl, protože jsem byl v Srbské Kamenici – takže o těchto událostech víc na Deníku od -miwa- a nějaké další fotky k vidění tady.

Tagy