weby pro nejsevernější čechy

FiXa se na Gymplfestu zapsala do pamětí

„Šest piv v sobě, nachlastanej jak klokan na pavlači, 18:30 a fixa nikde, ani žádná pastelka, penál, nic.“ Hned ze začátku cituji až na kůži upřímnou výpověď jednoho z návštěvníků Gymplfestu, který se konal v pátek 21. června 2013. Druhý ročník akce se znovu usadil ve varnsdorfském areálu pivovaru Kocour, kde mu to náramně svědčí. A ještě pro upřesnění: bylo to mnohem lepší, než jak to vypadá z úvodních slov.

Brány pivovaru se otevřely kolem 16 hodiny a první návštěvníci začali nacházet zapadlý okraj Varnsdorfu. Ze začátku jich vskutku nebylo mnoho, fronta na párek v rohlíku se stála až kolem sedmé hodiny. Rozjezdovou skupinou festivalu, který si dalo dohromady Gymnázium Varnsdorf, byli jmenování Catus Anus. Ti hráli víceméně do prázdna, takže spíše na „předladění“ atmosféry. Známé hity v podání tvrdého ženského hlasu v rockovém stylu byly zvláštní, leč nemohu říci nepříjemné.

V půl deváté se na kamionovém pódiu objevila kapela Těla. Folk-rockové a už dokonce vlastní písničky si pod pódiem našly skupinku příznivců, ale spíše bych je nazval zainteresovanými přihlížejícími než nadšeným publikem.

V pauze mezi nadcházející kapelou se na malém prostranství před pódiem prošlo pár krásně oblečených dam z řad studentek varnsdorfského gymnázia, které ve formě „módní přehlídky“ představovaly Iwi-módu, taktéž pocházející od studentky gymnázia. I na mé mladé oči byly ale některé modely až moc odvážné a u patnáctiletých dívek odhalovaly nevkusně moc.

To byla jediná maličkost, která vyplnila prostor mezi kapelami, což se tedy od prvního ročníku změnilo. Chvilinku trvající přehlídka nenahradila taneční vystoupení varnsdorfských STARSek i jejich starších kolegyň, místního zpěváka Marka Relicha či železného moderátora DJ Rouru. Ti všichni měli minulý rok velký úspěch, tentokráte takové povyražení chybělo. Moderátorskou profesi si sice střihnul mladý divadelník varnsdorfského gymnázia Vojtěch Smetana, ale zastoupit Rouru, to není jen tak.

Svoje skákající a výskající fanynky si našla další kapela, která si říká Bonebroke. Publikem se staly především dívky ve věku 10 – 16 let, avšak hluk dokázaly vytvořit dostatečný. Punk-rocková skupina, kterou tvoří pár pohledných mládenců, má ale svojí cílovou skupinu právě v této vrstvě.

Kolem půl desáté večer nastalo vyvrcholení večera a objevila se Vypsaná fiXa. To už byl areál jakžtakž plný, podle dostupných informací se nakonec dostavilo kolem 800 hlav. FiXa zaznamenala nadšené přivítání a i když to hudebníci na pódiu nijak zvlášť neroztočili a většinou dostávaly do chodu své nástroje s nepřítomnými výrazy, publikum vypadalo šťastně a první letní den se stal pro mnohé z nich opravdu tím nejdelším. Občerstvení bylo samozřejmě typicky „kocourovské“, takže pivo teklo proudem a k nasycení sloužily chutné klobásky a tomu podobné laskominy. Přibyl tu také stánek s palačinkami a vedle něj další, s různými jinými sladkostmi. Chutě tedy mohly býti vyváženy dostatečně.

V prostoru u brány se v odpoledních hodinách nacházel skákací hrad, který caparti zneužívali ke svým radovánkám až do večera, kdy se prostranství stalo „odkládárnou“ pro nadbytečně společensky unavené návštěvnictvo. Od jedenácti hodin se v uzavřených prostorách konala pro tancechtivé návštěvníky diskotéka, za kterou jste si ale museli připlatit dalších 40,- Kč. Základním startovným Gymplfestu bylo 90,- Kč, což je, alespoň tedy myslím, za prožité zážitky naprosto přiměřená cena.

Tagy