weby pro nejsevernější čechy

Loretánské slavnosti 2013

Jak jsme dopředu avizovali, sobota 14. září 2013 nabitá houfem nejrůznějších akcí byla také dnem, kdy se v rumburské Loretě konaly tradiční Loretánské slavnosti.

Málokdo si asi uvědomuje, že jde o součást programu Dny evropského dědictví / European Heritage Days, který každoročně v měsíci září otevírá nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Ono to možná bude tím, že v našem nejbližším okolí je právě Loreta asi jedinou památkou, která svoje dveře takto otevírá.

A otevírá je pěkně doširoka – celodenní program, zahrnující mši, divadélka pro děti, hudba, zpěv i tanec, v ambitech stánky a dílničky. A k tomu netradiční prohlídky – pokud jste nedorazili, přišli jste třeba o unikátní možnost vystoupat po uzoučkém schodišti mezi stěnami Lorety a nahlédnout pod její střechu…

Na fotkách je k vidění dopolední část programu – slavnostní zahájení, fanfáry Patrika Englera, ZŠ Pastelka Rumburk, pohádka v provedení Gymnázia Varnsdorf, divadélko Damúza z Prahy, Dykyta. K tomu zmiňované stánky v ambitech, křest materiálů pro děti a pohled pod střechu. A nezapomeňte, že ve středu 18. září 2013 se slavnostně otevírá nová expozice!

Tagy