weby pro nejsevernější čechy

Loretánské slavnosti 2012

Sobota 15. září 2012 je minulostí, naštěstí se ve Výběžku „nic nestalo“, můžeme se tedy ohlédnout, co se událo (tedy lépe řečeno, kam jsme se stihli podívat). Dopoledne začaly v rumburské Loretě tradiční slavnosti.

Letos se jednalo o 305. výročí posvěcení loretánské kaple, kterého se účastnil jako hlavní celebrant Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický. A krom jiného došlo k požehnání restaurovaných barokních poutních Svatých schodů. K této příležitosti spatřila světlo světa brožura „Svaté schody v Rumburku 1770-2012).

Když jsem do RBK dorazil, s překvapením jsem hledal místo k parkování ještě o nějakých pár desítek metrů dál, než při Tour de Zeleňák, pevně tedy doufám, že ony davy se staly v Loretě platícími návštěvníky. Tahle památka a její současnost si to určitě zaslouží. Stále mám v paměti hodně nepříznivý dojem, který na mě Loreta udělala v době, kdy jsme se přistěhovali. Dnešní stav objektu je v porovnání s touto vzpomínkou takřka k neuvěření…

Začínalo se slavnostními fanfárami (P. Engler a ostatní), zapěl dětský pěvecký sbor Lístek při ZŠ U Nemocnice nebo N.T.C., pěvecký sbor Gymnázia Rumburk.

Ve mně dosud zcela neznámém prostoru mezi ambity a kostelem se hrálo one-man-show dětské představení O medvídkovi Medouškovi (doufám, že vize Kláry M. o dalším osudu a využití tohoto „dvorku“ se podaří transformovat brzy ve skutečnost).

Po požehnání schodů a jejich komentované prohlídce pak vyrážím do VDF čuchat „vůni“ dvoutaktů, přebohatý další program, trvající až do večera, musím bohužel opustit. Takže nějaké fotky alespoň z dopoledního průběhu slavností:

Tagy