weby pro nejsevernější čechy

Lipovské hudební slavnosti 2013 (a prohlídka lipovského zámku!)

V sobotu odpoledne zahájili starosta Lipové Pavel Svoboda a představitel o.s. Via Tempora Nova Jan Repin tuhle událost v kostele sv. Šimona a Judy.

pavel 1

Po nich se představili Tomáš Najbrt a Jaroslav Konečný, takto soubor historických nástrojů Musica de chiesa s pásmem písní starých a ještě starších, některých však pěkně skočných.

farari 1

Na neděli byl naplánován koncert Heroldova kvarteta a to opět (jako vloni) do zámeckého parku, počasí však nebylo tomuto záměru úplně nakloněno a tak se pro jistotu stěhovalo, opět do kostela. Před hlavními hvězdami se ještě představila celá řada místních kumštýřů.

duo 1

Byl-li sobotní koncert minimálně zajímavý, nedělní byl úžasný. Muzikanti, kteří se právě vrátili z japonského turné představili zlomek díla Mozartova a Dvořákova s naprostou bravurou.

kvartet 1

(Na jejich stránkách si mimochodem můžete celou řadu skladeb, které interpretují poslechnout a nebo i stahnout a to v plné délce, což není přístup úplně běžný.)

Kromě hudebních zážitků, které umělci příchozím (kterých bylo proti loňsku žalostně málo — sobota padesát, neděle necelá stovka duší) je dalším cílem upozornit na momentální žalostný stav zámku, který se pokouší sdružení Via Tempora Nova zachránit, a tak byla vyklizená část zájemcům o prohlídku zpřístupněna. Práce se tu udělalo hodně, když se bude ještě dvě — třista let pokračovat, bude zámek zase jako nový.

publikum 1

Pro ty, kteří návštěvu téhle památky nestihli tu máme video.