weby pro nejsevernější čechy

Svatojánské slavnosti bylin 22.-24.června 2012

Letos již po osmé bude centrum aromaterapie Nobilis Tilia ožívat Svatojánskými slavnostmi bylin. Ctíme tradice, proto páteční zahájení slavností pojmeme jako každý rok obřadně. Kromě toho, že budeme všichni spoluvytvářet svatojánský věnec, který bude vypuštěn na rybníček s tolika svíčkami, kolik nás přijde, budeme moci zažít i eurytmické znázornění konstelace planet ve zvěrokruhu v den svatého Jana. Přednášet o Zemi a elementárních bytostech přijede v páteční podvečer Anežka Janátová, uvidíme i Jánskou pohádku a budeme moci procítit Středověké mystérium podle Hany Blochové. Snažíme se, aby páteční podvečer byl pro každého jedinečným niterným prožitkem, pravou oslavou letního slunovratu. V sobotu ráno se nadechneme nového dne při józe s Kamilou Brenkovou. Kdo navštěvuje Svatojánské slavnosti tak ví, že tento den bude skutečně plný přednášek, kultury a doprovodného programu. Neměla by tak sobota mít alespoň 48 hodin?:-) Stihnout se toho ale dá opravdu hodně. Můžete jít přemýšlet o přírodě, vztazích mezi lidmi, o hvězdách a planetách na přednášku Zbyňka Šedivého, Karla Kříže a Štěpána Raka, který bude také koncertovat. Poslechnout si přijďte povídání Hany Gitevy o utvářejících silách života, základy makrobiotiky pro všechny dá na stůl Markéta Sulánská a astrologie od Milana Gelnara už ani nepotřebuje lepší označení, než jeho jméno. Na podiu se budou střídat koncerty a divadlo. Sitár, mantry, kytara, digeridoo, zpěv. Kdo z vás ví, že Condurango není jen žaludeční víno, ale kapela, se kterou dorazí na Vlčí Horu Bára Hrzánová? Jejich repertoár jsou Báry původní písně, ostatní jsou zhudebněné básně třeba od Federica Garcíi Lorky, Christiana Morgensterna, Otokara Březiny či J.R.R.Tolkiena,..bude co poslouchat, to mi věřte! Každá buňka našeho těla si užije i koncert Maria Biháriho s kapelou Bachtale Apsa. Čekají nás vskutku skvělé rytmy. Na večer jsme chtěli jako minulý rok reagge, a protože lepší než od ExT Band nenajdete, pozvali jsme je znovu! Protančíme se tedy až k Svatojánskému rituálu, který pro nás připraví Pavla Kubášková.

byliny12-2

To jsme už v noci, ale z jiného soudku se přes den vaří také workshopy, např. výroba domovních znamení z keramiky, bubenický workshop, pozvání do šamanské zkušenosti od Vladimíra Václavka a Tanji Ebeling nebo tričkařský síťotiskový workshop pro děti. Na děti také hodně myslíme, máme dost svých vlastních, myslím dostatečný početJ Bude několik divadelních představení, dětský koutek po celý den s všelijakými aktivitami pro děti včetně dětského jídla, jízda na koních a ponících. Co se koní týče, povedlo se nám přilákat na Vlčí Horu Františka Špatného, který nám ukáže přirozenou komunikaci člověka a koně. Voňavou tradici na „svatojánkách“ tvoří laboratoř v přírodě a prohlídka permakulturní bio zahrady.

Tečku za tímto článkem udělám pozvánkou na sobotní ranní soutěž v kosení louky. Vyhrát můžete kultovní brousek z kopce Rozsutec v Malé Fatře! A ještě PS: celé slavnosti budou i letos probíhat podle zásad ekologického festivalu. O podrobném časovém programu Svatojánských slavností bylin vás budeme informovat.

Těšíme se na vás!

Za občanské sdružení Nobilis Tilia

Irena Kubicová