weby pro nejsevernější čechy

Vlčíhorské Vánocepení

Nevšiml jsem si, že by jiné výběžanské město mělo číslované adventní koncerty, každou neděli jeden. Řeč je o Krásné Lípě – v pořadí druhým koncertem byl vánoční koncert amerického kytaristy Tony Ackermana v kapli Panny Marie Karmelské na Vlčí Hoře.

Tenhle nenápadný mužík je tu častým hostem, za poslední dva roky tu hrál už počtvrté. Pan ředitel se na něj podívat už byl, mě se to podařilo až tentokrát. Krom jiného jsem se na koncertě potkal s naším čerstvým senátorem a stačili jsme prohodit pár slov.

Tony hrál opět vybaven pěti kytarami, v první půli ho navíc podporoval flétnista Jeremy (příjmení jsem si nestihl zapamatovat), se kterým prý se potkal náhodou den předem. Poznat to tedy nebylo, šlapalo jim to perfektně. Od gregoriánského chorálu přes Bacha až po vánočního Chucka Berryho. O pauze, při níž se flétnista vytratil jako pára nad hrncem, bylo možno posilnit se svařákem nebo čajem, k tomu zakousnout bábovku (neodolal jsem a vybavil se na snídani na další den) či muffiny. A hlavně se rozdávaly texty koled, které se zpívaly ve druhé polovině. Zvláštní pocit, když Američan zvládá naše koledy z paměti a přítomní koukají na jejich texty do papírů…

A ten titulek? Tak nazval Tony skladbu, uzavírající první půlku vystoupení – improvizace na české koledy je prý i pro něho samotného pokaždé takové malé Vánoce(ční překva)pení.

A pár ukázek v pohybu (další písně najdete třeba na FB Krásné Lípy):

Jingle Bells

Greensleeves

Nesem vám noviny

Vánoce Vánoce přicházejí

Tagy