weby pro nejsevernější čechy

Přijede pan prezident. No a co?

Na Šluknovsko přijede v úterý prezident Miloš Zeman.Kromě zvýšené koncentrace policejních hlídek v regionu se žádné velké přípravy nekonají. Žádné vlajky, fotografie státníka, květinová výzdoba či umělé zasněžování přírody … nic takového.

Lehkou pozornost vzbudila kolona vládních vozidel, která před několika dny přijela do výběžku potrénovat svižnou jízdu v neznámém terénu, ale jinak větší vzrušení plánovaná vzácná návštěva nevzbudila.

Hlava státu zavítá nejdříve do Varnsdorfu, do továrny TOS, kde prý chce (jak říká šuškanda) loboval za ruské zájmy. Aby nevypadalo divně, že prezident jede na konec Česka jen kvůli příteli Putinovi, setká se tedy i s varnsdorfskými občany při besedě v kině Panorama.

To ale moudré rozhodnutí zřejmě není. Je totiž velmi nejisté, zda se tento téměř šestisetmístný prostor podaří zaplnit lidmi, kteří by si s hlavou státu chtěli popovídat. A aby tam hovořil jen se svými bodygardy, novináři a několika důchodci, či nezaměstnanými, kteří nemusí být ve všední den odpoledne v práci, to by bylo trapné.

Čím tedy zaplnit kino, když už nefunguje socialistická morálka s davy „nadšených“ členů ROH, kteří s vidinou kratšího pracovního dne a za doprovodu budovatelských písní, povinně opustí své soustruhy a šicí stroje, a s mávátky v barvě trikolory olemují příjezdovou cestu ke kinu a jeho prostory zaplní do posledního místečka?

Nabízejí se školy. Varnsdorf má mládeže dosti, tak proč ji neoslovit

Nápad je však zavržen v zárodku, dnešní puberťáci nemají k nikomu respekt, ani k vlastním rodičům, natož k jakémukoliv prezidentovi. Snad kdyby vypadal jako Transformers nebo Želva Ninja, vzbudil by u dětí respekt alespoň na chvíli.

Studenti z učilišť by mohli být vhodnějšími posluchači. Ale všichni víme, jak je dělnická mládež revoluční a radikální. Tady by se mohlo krutě narazit na nesoulad jejich názorů a životních postojů se starým a nepružným politikem. A tak tedy s dělníky opatrně.

Zbývá budoucí česká inteligence – gymnazisti a středoškoláci. Uctivá otázka, zdali by neměli učitelé zájem přivést své studenty v rámci výuky společenských věd na setkání s prezidentem, nezůstala neoslyšena. Proč ne? Jen ať mladí vědí, kdo tam sedí. Za tři roky i oni budou stát u volebních uren, tak ať mají osobní zkušenost s jedním z možných kandidátů, a mohou si na něj učinit svůj vlastní, médii nepokřivený, názor.

Ale nebyli bychom v Čechách, aby si zlověstníci nepřihřáli polívčičku a nezačali šířit fámy, že ta nebohá děcka musí jít na setkání povinně, že jsou téměř násilím donucována, aby šla a před prezidentem šťastně jásala.

Nakonec se ukázalo, že je opak pravdou. Studenti se na setkání s prezidentem hlásili sami, dokonce se těšili a velmi intenzivně na dialog s hlavou státu připravovali. Pomocí elektronických sítí ladili detaily setkání – jak se obléknout a jak učesat, ale také kdo s kým půjde, kdo co řekne, co kdo s sebou vezme k svačině, kdo přinese salám a housku, kdo rajčata a kdo vajíčka, a zdali natvrdo, naměkko či na hniličku…

Zasáhla vyšší moc

Jak jistě čtenář ví, existuje seznam významných slov, která, jakmile se objeví kdekoliv v éteru, vzbudí zájem tajných složek. V Americe to jsou například slova Sadám Husain, Bin Ládin, bomba, semtex, letadlo, v Čechách je to vejce, rajče, deštník a červená karta. A Zeman… samozřejmě.

A tak, když čeští špióni zaznamenali nebývalou aktivitu těchto slov na sociálních sítích, zasáhli zavčasu. Vysvětlili diskuze žhavým studentům, že bude lepší, když zůstanou raději ve škole a o návštěvě pana prezidenta si přečtou v novinách, a že účast na setkání rozhodně není povinná a ten, kdo tam půjde, tak na vlastní riziko.

A tak není jisté, jestli se Panorama zcela zaplní a pan prezident nebude sedět v kině skoro sám. Jisté je jen, že je, a na Šluknovsku i bude, v bezpečí.

A lidé z výběžku také mohou být klidní, že jejich klid opět nikdo a nic nenaruší. Ani nové prezidentské volby.