weby pro nejsevernější čechy

Jak je důležité míti Filipa předvedli v premiéře ochotníci Hraničáře

Rumburský divadelní soubor Hraničář uvedl ve čtvrtek 5. 2. nově nacvičenou hru pod jménem „Jak je důležité míti Filipa“. Pod vedením režisérky Majky Koukolské rumburští divadelníci nacvičili lehkou konverzační komedii, jejíž autorem je Oscar Wilde. Premiéra se odehrála v DK Rumburk a jako tradičně byl malý sál do posledního místa vyprodaný. Foto: Jakub Trmal

Děj se odehrává v tradičně konzervativním anglickém prostředí, které je ale prostoupeno lehkovážností mladých lidí a povrchností těch starších. Hlavními hrdiny jsou Jack Worthing (Vojta Zeman) a Algernon Moncrieff (Jaroslav Švíř). Tito mladí pánové tak trochu laborují mezi Londýnem a britským venkovem, stejně tak si nevědí rady s otázkou, kdy je ještě nutné říci pravdu a kdy už ne.

Komedie se točí okolo lásky, která zde nebývá takřka absurdních rozměrů. Jak moc v ní záleží na původu, penězích a třeba jen na jméně? Lehce namyšlená Gvendolína Fairfaxová (Veronika Kremzová) miluje Filipa, stejně tak zkaženými lidmi fascinovaná Cecílie Cardewová (Oldřiška Jeřábková). Milují ale stejného muže? To vše řeší dílo „Jak důležité je míti Filipa“, dle propozic protkané mistrnými dialogy, jež jsou plné ironie, sarkasmu a paradoxů.

Hra má v podání Hraničáře spád, dialogy ani monology nenudí a čas od času pobaví. Některé slovní hříčky a průpovídky jsou ale utopené v nevýraznosti projevů, a tak vtip nevyzní tak, jak by si nejspíše sám Wilde přál. Nemůžu se zbavit dotěrného pocitu, že předchozí hry Hraničáře byly o jeden či dva stupínky výše. Jakoby se tentokrát vše nedotáhlo do konce, chyběl ten správný komediální šmrnc i gesta.

Nejspíš si ještě vše musí správně sednout a při další repríze už uvidíme kus ryzího umění, který ve hře jistě je, avšak zatím se nevýrazně krčí za oponou. Možná je to i hereckým obsazením, jelikož hlavní role byly přisouzeny mladým a nadějným hercům, jejichž herecký um viditelně roste každým dalším představením.

Tentokráte fotil Jakub Trmal: