weby pro nejsevernější čechy

Výlet za Brtnickými ledopády s KČT Krásná Lípa

I když je to vskutku nedávno, kdy jsem se byl na letos takřka neexistujících ledopádech procházet, neodolal jsem nabídce Klubu českých turistů na další výšlap a přes ranní komplikace se nakonec s poměrně početnou skupinou sešel ve středu 11. února 2015 v Brtníkách u Ametystu. Organizátoři napočítali 24 příznivců turistiky, a to nejen z našeho okolí – početná skupina dorazila z Děčína a byli tu výletníci z Mostu nebo Litoměřic… A určitě nelitovali, stejně jako já. I když ledopády aktuálně nejsou nic moc a jejich vzhled a mocnost se mění nejen denně, ale takřka po hodinách, stačí sebou mít jako průvodce člověka, který zná a ví. Takže vás protáhne místy, o nichž jste neměli nejmenší tušení (Křtící kámen, Křtitelnice), povypráví o historii dávné i nedávné (zmizelý zámeček Šternberk), a vypočítá celkově 13 ledopádů, které stojí za to vidět, když je vhodné počasí. Mikšo, tisíceré díky.

Takže pokud nechcete podlehnout valentýnsko-masopustnímu třeštění v sobotu, zkuste se přidat k další výpravě, která bude mít obměněnou a delší trasu. Sice se nebude končit u Krkovičky jako tentokrát, ale určitě to bude zase stát za to.

Na fotkách je k vidění (neznačené) Divadlo, Velký sloup (který takřka jako jediný zachraňoval dojem a pověst místa), Vlčí stěna, Betlém, Maštale u Brtnického hrádku a Malá a Velká opona. A na závěr příjemná tečka U Krkovičky.

Fotky Mikši Peterky na webu KČT Krásná Lípa zde ->