weby pro nejsevernější čechy

Inventura (vo volbách)

Známý bonmot praví, že kdyby volby mohly něco změnit, tak už by je dávno zrušili. Je to tak, i není, jak naznačilo už prvních několik měsíců od posledních voleb do místních zastupitelstev ve dvou velkých (velkých, víte jak to myslím)) měst ve výběžku. Mám na mysli Varnsdorf a Rumburk. 
V Rumburku se k veslu dostali muži a ženy, kteří už mají nějaké zkušenosti s řízením úřadu, minulé vedení jim ovšem nastražilo celou řadu nášlapných pastí, o kterých se hovoří spíše neoficiálně; celá ta strategie spočívá v tom, že některým úředníkům zvednete platy a dáte jim téměř nevypověditelné smlouvy. Samozřejmě, že platy jdou snížit a smlouvy se dají změnit, ale aby to proběhlo podle zákona, trvá to. Úřad je prostě úřad a týká se to i úředníků samotných.
Nejlépe je to vidět na případu Lužické nemocnice, která je akciovou společností a město je největším (i když ne jediným) akcionářem. Přesto ani koncem února, tedy několik měsíců od voleb, nemá na chod nemocnice vůbec žádný vliv. Na minulé schůzi zastupitelstva přijalo usnesení o svolání valné hromady akciové společnosti, což ale vlastně neznamená vůbec nic… Špitál není na příjmu. Nemocnici totiž stále ovládá Darek Šváb, který se ve funkci místostarosty a šéfa tohoto zdravotnického zařízení naučil úplně všechny finty, které se neostýchá použít.
Zatímco ještě jako místostarosta se mohl ohánět podporou zastupitelů, kteří krom zvednutí ruky neuměli nic, opičky jedny šikovné, teď mu zbyla vyčůranost šíbra okresního formátu, který fakt vyjebe s každým. Používá svou starou fintu ‚formální závada‘. Kdyby nešlo o nemocnici, bylo by to k smíchu. Můžeme tak ještě nějaký čas přemítat o bezohlednosti a ješitnosti jednoho muže.
Rozhodly volby o něčem? Vypadá to, že ano. Ale byly to ty minulé a předminulé.
Ve Varnsdorfu naopak se na radnici dostala garnitura, která se státní správou žádnou zkušenost nemá a podle informací, které pomalinku z Varnsdorfu prosakují, mají namířeno k modelu: řídit úřad jako firmu.
Častý omyl: vládci měst podléhají pocitu, že peníze, kterými disponují, jsou jejich, jenomže jsou veřejné a jejich použití má podléhat veřejné kontrole. A povinností zastupitelů je to kontrolovat. A zastupitele jste volili vy, tak jim to dejte vědět).
Jinak se nedivte, že máte kulový.
Nechci předbíhat, ale varnsdorfská zastupitelstva a celý vývoj v tomhle městě bude jistě velmi interesantní. Přijímám sázky!
No, nejbližší zastupitelstvo bude ještě v únoru, tak se přijedeme podívat.
Tak vidíte, že volby mají na to, co se děje nějaký vliv.
Není tak zle, hlavně když kouknete třeba do Ruska nebo na Severní Koreu.
Trochu jsem se rozvášnil, takže vynechám, co bylo (hlavně MASOPUSTY) a co bude (zítra ráno přidá Ivo).
Nestíhám, ale dneska byla inventura státotvorná).