weby pro nejsevernější čechy

Sklo ze sbírky Václava Jílka

Kamenickošenovská sklárna Bratří Jílků slaví v letošním roce 110. výročí od svého založení. K této příležitosti připravuje Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově několik akcí.  První z nich je přednáška Heleny Braunové nazvaná „Sklo ze sbírky Václava Jílka“, která se koná ve čtvrtek 19. února 2015 v 17. hodin v Kulturním, literárním a vzdělávacím centru v Kamenickém Šenově.

Na přednášce se budete moci seznámit s vybranými exponáty z unikátní sbírky, zaměřené především na ryté sklo severočeské oblasti. Tato sbírka, vytvořená bratry Antonínem a Václavem Jílkovými, někdejšími vlastníky zmíněné sklárny, je dnes uložena jako dlouhodobý deponát Uměleckoprůmyslového muzea Praha ve Sklářském muzeu v Kamenickém Šenově. Jde o mimořádnou kolekci, která je cenným a nezastupitelným dokladem k historii rytého skla, typického právě pro tuto oblast.

Hlavní akcí ke 110. výročí sklárny bude Muzejní noc, která proběhne ve sklářském muzeu v pátek 22.5.2015 a tentýž den zahájená výstava; obě budou věnovány zmíněnému výročí.  

Informace:

Helena Braunová, ředitelka

Sklářské muzeum

Osvobození 69

471 14 Kamenický Šenov

Tel./fax: 487 767 206, 602 164 493

E-mail: muzeumskla@volny.cz

www.muzeumskla.cz