weby pro nejsevernější čechy

O rozhlednách nejen u nás

Jak jsme v pozvánkách avizovali, do Městské knihovny ve Varnsdorfu zamířili v úterý 11. listopadu 2012 autoři nové publikace Příběhy lužických rozhleden a tak ti, kdo už měli za celý den pana Schrödingera dost, mohli si odpočinout při zajímavé přednášce.

Knihu, která je pro náš region zajímavá hned z několika hledisek, přijeli představit pánové Marek Řeháček (textový obsah knihy + fotodokumentace vzniku fotografií v knize) a Jan Pikous (fotografie). A ty zajímavosti – třeba hned v úvodu báseň, opěvující Hrádek (v překladu Milana Hrabala a korektuře Ilony Martinovské), poděkování na konci, v němž je cca třetina jmen Varnsdorfáků, nebo to, že k jediným v knize popsaným rozhlednám, které dnes už neexistují, patří dvě z Varnsdorfu (Špičák a Šibeniční vrch).

Zajímavé povídání završil prodej knihy, která navazuje na loňské Příběhy jizerských rozhleden a předchází plánované Příběhy rozhleden Českosaského Švýcarska. Jak je vidět z fotografií, některým jeden výtisk zdaleka nestačil, jiným nestačil vymezený čas a zůstali s autory diskutovat i po té, kdy většina již odešla…

A jak možná někteří pochopili ze zprávy na FB – pro pilné soutěžící máme připraven jeden ochotně autory věnovaný a podepsaný výtisk, takže se můžete těšit.

Tagy