weby pro nejsevernější čechy

Mistrovství republiky bude na Dymníku!

„K vidění bude vrcholová atletika a s ní osobnosti české atletické scény,“ představuje Jan Rein krosové mistrovství České republiky, které se v Rumburku chystá už za měsíc. Za několik týdnu proběhne v areálu rumburského Dymníku sportovní akce celorepublikových rozměrů. V sobotu 21. března chystá zdejší atletický klub AC Rumburk Mistrovství České republiky v krosu 2015. Přítomni budou nejlepší čeští běžci i národní média.
Co konkrétně se chystá a jak probíhá organizace mistrovství, o tom všem se rozpovídal předseda organizačního výboru M-ČR Jan Rein.
Kros se v poslední době hodně rozmáhá. Proč?
Lidi se chtěj vrátit do přírody, už je nebaví běhat jen po asfaltu. Nechtějí se pořád s někým porovnávat, naopak touží po pohybu v přírodě. Zkusit si, jak těžké je běžet do kopce, po loukách nebo v bahně. V Anglii to takhle mají nastavené od začátku, všichni tam začínají krosem. Lidské tělo touží po přírodě.
Můžeme si vůbec kros nějak definovat?
Ono je to přejmenované, u nás se tomu říkalo přespolní běh. Běhá se po loukách a lesích, většinou na nezpevněných površích. Je zde zapotřebí velká práce kotníků, člověk se tak stává odolnějším vůči zraněním, které vznikají více při běhání na silnici.
Schyluje se k Mistrovství České republiky v krosu, které proběhne právě u nás ve výběžku. Kdo konkrétně ho pořádá?
Pořadatelem je AC Rumburk, což je historicky nejúspěšnější atletický klub, co tady kdy v okolí byl. Před dvanácti lety jsme byli ve druhé národní lize, potkávali jsme s takovými atletickými velmocemi jako je Turnov nebo Jablonec a Liberec. Po delší pauze se tu změnilo politické prostředí a naše parta se opět po dvanácti letech sešla. Během čtyř měsíců činnosti jsme uspořádali Běh Rumburské vzpoury a zjistili jsme, že to pořád umíme. A možná lépe než dřív, vyrostli jsme. Ze študáků jsou ředitelé firem. K tomu stačí přidat zapálení pro atletiku a máme tu velmi silný subjekt, který se do takového mistrovství mohl s klidem pustit.

rein1
Povídá se, že z toho bude opravdu velká akce. Najdou si místní cestu na Dymník, aby se na takové, přiznejme si to, neznámé mistrovství podívali?
Sami od sebe diváci nepřijdou. Hledáme všechny možné způsoby, jak sem lidi přilákat. Někoho může přitáhnout prostředí, jiný chce vidět nejlepší běžce z republiky, další přijde omrknout rumburské závodníky. Atmosféra by měla lákat také, stejně tak doprovodný program. Bude tu Adam Nedvídek a další lidé, o kterých se nám tu ani nezdá. Osobnosti atletického světa, mistři světa a světoví rekordmani opravdu do Rumburku každý den nejezdí!
Jak bude samotné MČR probíhat?
My jsme pořadatelé, majitelem práv je Český atletický svaz. Protokol a pravidla, to všechno je dané. Budeme se snažit povýšit MČR v krosu nádherným prostředím s neskutečným zázemím na Dymníku. Dneska to ještě nikdo nedocení, to se musí zažít. Byli jsme se podívat na Mistrovství Evropy v Bulharsku, které tam proběhlo na louce, kde nikdy nikdo neběhal a zase běhat nebude. My to tu chceme postavit obráceně, tvoříme areál, kam budou chodit lidé běhat denně. Běžci přijedou autem, převlíknou se v šatnách, zaběhají si, osprchují se a pojedou zase dál. Dymník je prostě ideální, dá se zde běhat kros, ale i po silnici. V červnu plánujeme uspořádání lesního až horského půlmaratonu s náročným převýšením – běh Rumburské vzpoury.
Kdo se na letošní MČR může kvalifikovat?
Mistrovství se mohou zúčastnit jen oficiálně přihlášení a registrovaní atleti. Podmínkou je registrace u Českého atletického svazu. Žádné výkonnostní podmínky zde dané nejsou, protože běh v přírodě je o něčem jiném. Kdo se přihlásí, na devadesát devět procent bude vybrán a připuštěn k závodu. Je vypsáno jedenáct kategorií, od mladších žáků a žákyň až po muže – vytrvalce. V každé kategorii bude třicet až padesát závodníků, což dává dohromady asi 600 lidí. Naším cílem je přilákat co možná nejvíce běžců, ale i diváků. Všichni, koho zajímá sport, by si tuhle akci neměli nechat ujít, k vidění bude vrcholová atletika.
Kde se konkrétně bude závodit?
Okruh už je připravený, teď ho mají v ruce komisaři. Český atletický svaz má vytvořenou skupinu lidí, která uděluje na základě změření certifikát. Náš okruh je dvoukilometrový, nyní ho dovyznačíme tak, aby měl opravdu dokonalé parametry.
Vy sám jste se byl podívat na Mistrovství Evropy v Bulharsku. Bude mít zdejší republikové mistrovství podobné či srovnatelné parametry?
Jde o to, co si můžeme dovolit. Pracujeme s rozpočtem ve výši 400 000 Kč a víme, co si za to můžeme a nemůžeme koupit. Určitě máme na mobilní toalety, ploty, značení tratí, stany na převlékání nebo občerstvení. K tomu máme k dispozici kamenné zázemí, šatny a restauraci, která dokáže kvalitně obsloužit na 200 lidí najednou. Klubovna fotbalgolfu nám zajistí úžasný komfort, je tam spousta prostorů, například VIP salonek a tribuna nebo místnost pro média. V Bulharsku jsme chodili v blátě, tady máme dlážděné cesty a trávník, který je dokonale odvodněný. Počet závodníků byl v Bulharsku přibližně stejný, organizace by tedy měla být podobná.

rein2
Zvládnete tak velkou akci, jakou bezesporu MČR v krosu je, uspořádat?
Jasně a těšíme se na to! Týden předtím, 14. března, pořádáme krajský přebor, kde si všechno vyzkoušíme. Rozsah sice nebude tak veliký, nebudeme stavět pódium, ale organizace bude stejná.
Je pro diváky připraven nějaký doprovodný program?
V první řadě uspořádáme den před závodem Benefiční večer AC Rumburk, což bude talk show Adama Nedvídka. To je náš atlet, který se zabývá moderováním, byl na OH v olympijském domě v Soči a komentuje na Eurosportu. Hosty pořadu budou Tomáš Dvořák, Anežka Drahotová a Jirka Vejdělek. Dále máme domluvené na obě akce originální bubeníky – Groove Army, zpěvačku Katarínu Landlovou, jež se dostala do finále soutěže Česko Slovensko má talent v roce 2012. Spojíme kulturu i sport, prostor dáme i místní mladé kapele The Pix.
Existuje nějaký plán, jak na Dymník fanoušky přilákat?
Snažíme se oslovit každého, kdo má o sport, přírodu, běhání a dobrou zábavu zájem. Od nejmenších dětí, které se přijdou zaběhnout dětský kros, který máme mimochodem také připravený. Místní amatéři si můžou přijít zaběhnout jedno kolečko tratě, aby ji sami okusili a mohli se pochlubit, že běželi při MČR v krosu. Připravujeme plakáty a články na internetový portál výběžek.eu, webové stránky AC Rumburk nebo Facebook. Dáváme informace na mnoho českých atletických webů, pracujeme na kampani s Hitrádiem FM. Reklamní sdělení budou na idnes.cz, ale budeme také v televizi a v místních i národních novinách. Samozřejmostí je výlep plakátů. Reklamní kampaň k M-ČR v krosu začne příští týden.

Tagy