weby pro nejsevernější čechy

Dymník byl pro Mistrovství České republiky v krosu ideální destinací (KOMPLETNÍ ZPRAVODAJSTVÍ)

Již v pátek se do Rumburka sjely desítky závodníků, kteří zkoušeli připravenou a zbrusu novou trať v prostoru fotbalgolfu Dymník. Dvoukilometrový okruh byl v ideálním stavu. Závodníci v něm byli nuceni překonávat padesátimetrové převýšení, vyzkoušeli si běh z kopce i do kopce, jedna část tratě vedla dokonce lesem. Kdo přijel do Rumburku už v pátek, mohl také navštívit Benefiční koncert, o kterém jsme informovali v samostatném článku.

V sobotu ráno už bylo vše nachystáno, pořadatelé si totiž veškeré záležitosti vyzkoušeli při krajském přeboru. Ten se uskutečnil před týdnem, ale počasí mu nepřálo. Zima, sníh a nepříjemný vítr nepřilákal mnoho diváků, sobotní mistrovství ale vypadalo jinak. Slunce prohřálo celý areál a teplota vzrostla na přijatelnou mez.

První se na pódium postavila rumburská skupina The Pix, tu vystřídala Groove Army, skupinka lidí hrající na bubny. Ta později postávala i kolem tratě a povzbuzovala závodníky svým líbivým bubnováním. Před půl jedenáctou dopoledne došlo k oficiálnímu zahájení mistrovství. První si vzal slovo ředitel sekretariátu Českého atletického svazu František Fojt. „Toto mistrovství se zapíše do dějin české krosové scény, a to nejméně svou velikostí a počtem účastníků,“ řekl. Nutno dodat, že počet závodníků překročil číslo 500. Tito lidé závodili celkově v jedenácti závodech, které proběhly během pěti hodin.

mistrovstvi02

Zahajovací řeč pronesla i Jana Vaňhová, náměstkyně hejtmana Ústeckého kraje, a starosta města Rumburk Jaroslav Sykáček. „Považuji MČR v krosu za zahájené,“ pronesl Sykáček a vše mohlo naplno vypuknout. Slavnostní atmosféru potvrdila česká hymna, která aktu dodala punc slavnostnosti.

První vyběhnuvší kategorie byla nejpočetnější, na startovní čáru se postavilo okolo padesáti mladších žákyň. Děvčata běžela pouze jedno kolo, to znamená dva kilometry. Nejrychlejší byla s časem 7:47 Karolína Sasynová z TJ TŽ Třinec. Po doběhnutí závodu všechny závodnice takzvaně „padaly na hubu“, každá nechala v mistrovském závodě všechno, a tak si první závod vyžádal první vyvrknutý kotník a vyvrácení ranního jídla. Radost střídaly slzy, pátá Michaela Šimurdová pronesla v cílovém prostoru: „Já jsem tak šťastná!“ A to říká o závodu vše.

Velký podíl na úspěchu mají i trenéři, kteří každý závod prožívali velmi emotivně. Po mladších žákyních zaběhli svůj závod mladší žáci, ti se výsledným časem od dívek nijak zvlášť nelišili. Napínavý závěr závodu zvládl nejlépe Jonáš Jiránek s časem 7:18. „Nejhorší byl asi začátek,“ stěžoval si po závodě.

Kategorii starších žákyň ovládla Barbora Havlíčková. Za 11:28 zaběhla už delší trať, to znamená jeden dvoukilometrový okruh společně s jedním kilometrovým. Závod opačného pohlaví tohoto věku vyhrál Daniel Kotyza, stanovený okruh zvládl za 10:12. Kotyza působí ve VSK Univerzita Brno.

Vyhlášení výsledku probíhalo v průběžných intervalech, takže závodníci nemuseli čekat až do večera, aby zažili svou chvilku slávy. To je další plusový bod pro pořadatele. Celkově se jim mistrovství náramně vyvedlo, vše bylo do puntíku zorganizované a připravené. Pódium, zápis, svolavatelna, „press“, VIP, obrazový přenos do všech možných místností, každá věc měla své místo. I tím bylo tato událost výjimečná. Luxusní zázemí pro závodníky pak bylo třešničkou na dortu.

Ve dvanáct hodin nastal čas pro veřejný závod, každý si mohl zkusit, jaké to je běhat MČR v krosu. Současně s tím probíhal i tzv. dětský kros na speciálně připraveném okruhu. Tam se také konala soutěž o nejlepší závodníky z řad místních základních škol. Výhru pro sebe získala Základní škola Vojtěch Kováře.

Hlavní pozornost se ale upínala k závodu mužů – mílařů a samozřejmě k soupeření mužů a žen v hlavním běhu. Mílaři zaběhli čtyři kilometry, to znamená 2x velký okruh. Tento závod se točil především kolem dvojice Petr Vitner a David Kučera. První z nich byl do dnešního dne trojnásobný mistr české republiky v krosu, tento rok se dokonce zúčastnil Mistrovství Evropy v přespolním běhu, kde se umístil 56. Naopak David Kučera poslední dva roky končil na druhém místě a stalo se tak i letos. Na začátku závodu se David Kučera snažil získat náskok nad Vitnerem, to se mu ale nepovedlo. Petrovi se totiž podařilo s přehledem zvítězit a s časem 12:32 za tým TJ Nové Město na Moravě získat čtvrtý titul v řadě.

mistrovstvi vitner

Petr Vitner dobíhá do cíle s časem 12:32 a chválí připravenou trať, foto: Jakub Trmal

„Pocity jsou velmi dobré, za tím prvním místem stojí štěstí a vyvrcholení mojí tréninkový píle,“ svěřil se po vítězství mílař Petr Vitner, „věřil jsem, že ten náskok udržím.“ Většina závodníků, stejně tak Vitner, ocenila připravenou trať: „Je to báječné, hrozná sranda. Pořád stoupáte, klesáte, je to dost zajímavý, bere to hodně sil.“ Vitner také porovnal ME v Bulharsku a MČR v Rumburku: „Tady to rozhodně vede. V Bulharsku byla špatně připravená trať, bylo to hrbolaté a měli jsme tam dost velký strach o kotníky.“

V hlavní kategorii žen se bojovalo především o třetí místo. To nakonec obsadila Tereza Lajdová, před ní se umístila Moira Stewartová a na prvním místě stanula Lucie Sekanová, čas 22:21, tým USK Praha. Ta vyhrála s půlminutovým náskokem: „Oproti jiným tratím byl tohle rozdíl, ale takhle nějak by měl vypadat kros,“ myslí si Sekanová, „za ten náskok jsem opravdu ráda. Holky běžely pomalu, tak jsem si zkusila přidat a šlo to.“ Jen pro připomenutí, Lucie Sekanová je mistryní ČR v krosu již po páté.

mistrovstvi sekanova

Lucie Sekanová v cíli odpovídala na množství otázek včetně našich, foto: Jakub Trmal

Jestliže ženy běžely 6 kilometrů (tři kola), muži si samozřejmě museli přidat, takže u nich byl závod nastaven na deset kilometrů. Loňský mistr Milan Kocourek se závodu nezúčastnil, tudíž byl na tahu loni druhý Lukáš Kourek, TJ Nové Město na Moravě. Ten si v posledních dvou kilometrech vytvořil solidní náskok a opravdu zvítězil, trať zvládl za 32:36. „Běželo se mi hezky, trať ale byla těžká a počasí větrné,“ přiznal Kourek, „před závodem se nedá nijak kalkulovat, takže jsem hrozně rád, že se to povedlo.“ Stříbrnou medaili na krk navlékl Vít Pavlišta, bronz pak obdržel Lukáš Olejníček.

mistrovstvi kourek

Lukáš Kourek jako Mistr České republiky s deseti kilometry v nohách, foto: Jakub Trmal

Předávání medailí pro závodníky hlavních kategorií se zúčastnil sám hejtman ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Přibližně v té době se doprodávala hlavní tombola a startovaly čtyři poslední kategorie – dorostenci/ky a junioři/ky.

Tímto můžeme považovat Mistrovství ČR v krosu za uzavřené a povedené. A je docela dobře možné, že se tu v horizontu několika měsíců a let dočkáme i Mistrovstí Evropy, jak své velké ambice naznačil starosta města Rumburk Jaroslav Sykáček.

Podrobné výsledky najdete na webuwww.atletika.cz.

Fotogalerie: