weby pro nejsevernější čechy

Sobota na náměstí v Rumburku

Tak nějak se to sešlo, že jsem sice v České Kamenici na Mezinárodním hudebním festivalu byl jak v pátek, tak v sobotu dopoledne, ale posedět na náměstí a jen tak poslouchat soutěžící big bandy jsem čas neměl. Navíc jsem byl hodně zvědavý na letošního zahraničního hosta, ruský folklorní soubor Radonica, který jsem v pátek v České Kamenici na náměstí nestíhal. Proto jsem letos poprvé s radostí využil toho, že festival se prezentuje v řadě dalších míst a odpoledne vyrazil do Rumburku. Tady už dopoledne hrály některé dechové soubory, ale hlavně od 13:30 bylo inzerováno vystoupení zmiňované Radonici. Musím si ale povzdechnout, že mi často přijde, že leckterá práce je jak příslovečné házení hrachu na zeď. Na náměstí plakáty, u nás v pozvánkách akce inzerovaná několikrát, a na náměstí sedí lidiček, že by je pomalu na prstech obou rukou člověk spočítal… Naštěstí se zastavovali náhodní kolemjdoucí, putující turisté, či místní, přilákaní „hlukem“.

Radonica naplnila mé očekávání – garmoška, balalajky, nám blízká slovanská melodika, některým textům ještě pořád rozumím, kroje jak Nastěnka. -miw-, který je tu taky, mě opouští a jede se podívat do Krásné Lípy na polský Orkiestra Deta we Wronkach (taky mají mažoretky). Já zůstávám. Nakonec je tu lidí tolik, že připravené sezení nestačí, a když soubor vyrazí pro tanečníky do davu, najdou se odvážlivci, kteří si s nimi střihnou pár variací.

Po perfektní hodince na plac nastupuje Městský orchestr mladých Dolní Benešov a spolu s ním mažoretky Elité Ostrava. Skladba – vystoupení – skladba – vystoupení – a tak uplyne další hodinka. Bohužel pak musím vyrazit, takže Městskou hudbu Kynšperk nad Ohří a „jejich“ mažoretky zaznamenávám pouze dorazivší a připravující se.