weby pro nejsevernější čechy

Varnsdorfské rodeo, tentokrát u Kocoura

Zcela vysušený, sluncem sežehlý a hladový jsem se z Jiříkova dopravil do Varnsdorfu do areálu pivovaru Kocour, kam se letos z původního místa na Riu přesunul třináctý ročník místního rodea. Těžko mohu soudit, co organizátory ke změně vedlo. Každá mince má ale dvě strany – lidi jsou naučení ke Kocourovi chodit na cokoli, je tu solidní zázemí (hned jsem se místo rekognoskace terénu vrhnul po klobásách), parkovat se tu dá. Ovšem v tomhle počasí jsem ukrutně pociťoval absenci vodní plochy a hlavně stromy, čehož se na Riu dostávalo. Takhle člověk stále jen nastavoval kůži pražícímu slunci a odbíhal za přísunem tekutin.

Na začátek, který byl opožděn o cca 10 až 15 minut, tu lidí bylo ale ostudně málo. Přibývali ale postupně a vytrvale, takže na návštěvnost si snad organizátoři stěžovat nakonec nemohou.

Poznámky si nikde nedělám, takže velmi orientačně – asi 19 rančů, něco mezi 20 až 30 koňmi a takřka čtyřicítka jezdců. K mému překvapení (a potěšení) se začínalo kombinovanou disciplinou, v níž měl jezdec v časovém limitu zdolat průjezd po plachtě mezi kuželi, přechod po dřevěné „houpačce“, pravoúhlou zatáčku, přemístit pytel ze sudu na sud, otevřít branku + projet + zavřít branku a nakonec cestou do cíle přeskočit minipřekážku. Aspoň bylo co různorodého fotit, většinou jsem kvůli časovému presu na každém rodeu viděl jen slalom a jízdu kolem sudů. Pod palčivým sluncem jsem nevydržel všechny jízdy a musel se před začátkem další discipliny skrýt alespoň na chvíli do stínu. Před odjezdem se mi podařilo stihnout vyhlášení prvních výsledků (vyhrála třináctiletá holčina) a začátek další discipliny, kterou byl slalom.

Nebyl jsem tu zdaleka fotit sám, jak na FB informoval pan ředitel, dorazil třeba i René Volfík z Hospodářských novin.

Takže obrazem ode mne: