weby pro nejsevernější čechy

Chudák Harpagon

I když už varnsdorfské divadlo po prázdninách jednu nehudební akci má za sebou, ta správná předplatitelská sezóna začala až ve čtvrtek 17. října 2013. Jednalo se o první představení ze skupiny „C“. Jednalo se o volnou adaptaci Molièrova Lakomce s názvem Chudák Harpagon v nastudování Divadelní společnosti Josefa Dvořáka. Mně, divadelnímu analfabetovi, z obsazení kromě hlavního představitele bylo povědomé jen jedno jméno (Josef Dvořák – Harpagon, Radka Stupková – Čipera, Dagmar Schlehrová – Frosina, Adéla Zejfartová – Mariana, Markéta Hrubešová – Anežka, Rostislav Trtík – Valér, Milan Duchek – Cleant), nicméně je ta vlastně úplně jedno, protože veškerou pozornost na sebe stejně strhává oprávněně principál a ostatní jen přihrávají.

Už nějakou zkušenost s divadelními kusy, v nichž vystupoval Josef Dvořák, historicky mám, a musím konstatovat, že i když jsem viděl třeba legendární S Pydlou v zádech (ještě s Janou Paulovou), nepamatuji se z nich jediné slovo, jedinou hlášku, jen to, že jsem se chlámal od začátku do konce.

S tímto představením je to obdobné – autor by asi těžko poznal, že jde o jeho hru. Vypadly některé postavy, žánr se posunul k frašce, děj sloužil spíš jen jako odrazový můstek řady gagů a hlášek, ale divadlo, plné tentokrát možná o něco víc než ze čtyř pětin, řvalo smíchy. A občas se nechávali odbourat i sami herci. A po představení ještě pro nás pár zájemců alespoň malá autogramiáda…