weby pro nejsevernější čechy

Supermarket pro nebožtíky, neboli co si do hrobu vezmete

Když se zastavíte na nádvoří drážďanského rezidenčního zámku, bude se vám nad hlavou vznášet automobil. Trochu to připomíná cestu Harryho Poettera do Bradavic, nebo nějakej novej vtípek Davida Černého, ale ani jedna z variant není správně. Tohle auto z bambusu a papíru zve na výstavu Supermarket pro nebožtíky. O co jde? sod

V textu k výstavě se píše: Tento speciální „supermarket“ má všechno, na co si jen vzpomenete, od luxusních automobilů po boty na jehlovém podpatku – ovšem z papíru.

Je to bystrá reakce čínských pohřebních služeb na tradiční zvyk, který ukládá pozůstalým dopřát nebožtíkům všechno, co by na onom světě mohli potřebovat a protože se mění tento svět, mění se i ten ONEN. To dá rozum.

Nabídka je široká a myslím, že výstavní prostory ani zdaleka nedovolují vystavit všechno.

Co je vždycky zajímavé, jsou ceny.

Třeba paklík ženšenu pro dobré zdraví a správnou funkci všech orgánů přijde na patnáct honkongských dolarů, papírová plechovka koly na osum, botičky s kabelkou na osumdesát, pistolka na pět a čtyřicet a úplně nový počítač jablíčkové značky na stopět a padesát dolárků.

Nebožtíka můžete na cestu vybavit i penězi a milionová bankovka ‚bank of hell‘ není vyjímkou.

Když tuhle výstavu procházíte, je to vlastně úplně stejný, jako když se jdete projít do normálního supermarketu. Jenom ta smrt je tu mnohem blíž. A taky skutečnost, že všechny ty krámy jsou vlastně k nepotřebě.

Všechny další potřebné informace najdet tady ->

(KDY: 14.03.2015–10.05.2015 | otevřeno každý den 10–18 h s výjimkou úterýKDE: »Festetage« v druhém poschodí Rezidenčního zámku za Obřím sálem | Residenzschloss Dresden, 01006 DresdenVSTUPNÉ DO CELÉHO ZÁMKU (kromě Historické Zelené klenby): 12 € | zlevněné 9 € (slevu lze získat i s Kulturním pasem Euroregionu Labe/Elbe) | děti do 16 let včetně zdarma | český audioguide na stálé výstavy v ceně | skupiny od 10 osob 11 € / osobu)