weby pro nejsevernější čechy

Ve varnsdorfské Panoramě se budou zase promítat 70mm filmy!

Tohleto je teda něco pro kinofily! V rámci letošního filmového festivalu Nisa vznikla nová sekce, sekce sedmdesátimilimetrových filmů. A letos se jich promítne hned osm:

Goya, Doctor Zhivago, Grand Prix, Spartacus, Hello Dolly!, Ice station Zebra, Can-Can, Around the World in 80 Days.

Jestli nesdílíte mé nadšení, jste asi mladší a tedy vám uniklo, že filmy se dříve natáčely zejména pro bigrafy neboli kina a tam se promítaly na plátno a že běžným formátem se (postupně) stal kinofilm, jehož šíře byla pětatřicet milimetrů, když ale filmaři chtěli zvýšit datový tok a promítat na větší plátno dělo sa to tak, že se natáčelo na širší filmový pás, na sedmdesátku. (Podrobnosti anglicky tady).

Nebylo to ale úplně levné, nedalo se to promítat všude a nevydělávalo to tolik, kolik by si producenti přáli. Proto šla tahle technologie k ledu, přesto bylo takových filmů natočeno několik desítek (seznam tady) a je ojedinělá možnost vidět je tak, jak bylo zamýšleno.

70 Snapseed

Jak už bylo zmíněno, sedmdesátimilimetrové filmy nebylo možné promítat všude, bylo třeba speciálních promítaček a i projekční plátno muselo mít jiné parametry. Shodou okolností se jedno ze sedmdesátimilimetrových kin postavilo ve Varnsdorfu, jmenuje se Panorama a zejména péčí pana Nejtka nejen nespadlo, ale pořád promítá.

Kina v dobách, kdy se Panorama stavěla, promítala dětská představení za kačku, představení pro dospělé za dvě, tři a čtyři koruny (filmy ruské, rumunské a jinak socialistické) a za čtyři pět a šest filmy kapitalistické. Nevím, kolik stála projekce filmu sedmdesátimilimetrového, ale asi balík, protože si vzpomínám asi na čtyři filmy, které jsem takhle viděl.

Žádný z nich se ale nedostal na program letošní zahajovací přehlídky:

Čtvrtek, 7.5.:
16.00 Goya
20.00 Doctor Zhivago
Pátek, 8.5.:
11.00 Grand Prix
15.30 Spartacus
21.00 Hello Dolly!
Sobota, 9.5.:
9.30 Ice station Zebra
13.00 Can-Can
16.00 Around the World in 80 Days

Je na místě dodat, že jedna přehlídka filmů na tomto formátu se u nás koná, a to v Krnově, není ovšem pravda to, co píší na svých stránkách:

Krnovské kino Mír 70 je v současné době jediné v zemích Visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko), které je schopno odpromítat 70mm formát filmové kopie s původním, až šestikanálovým magnetickým záznamem zvuku na 105 metrů čtverečních zahnutého plátna.

Jestli se o tom chcete přesvědčit sami, přijeďte se do Varnsdorfu podívat mezi 7. a 9. květnem 2015.

Tady je ještě přehled cen:

Vstupenky na festival:
Předprodej v rámci akreditace:
3 dny – 700Kč / 25€
2 dny – 560Kč / 20€

Vstupenky na místě:
3 dny – 756Kč / 27€
2 dny – 616Kč / 22€
Jednotlivé představení: 110Kč / 4€

a tady se můžete akreditovat –>

Stránky kina Panorama jsou tady, my se na tomto webu k festivalu také ještě jistě vrátíme.

Tagy