weby pro nejsevernější čechy

Loretánská muzejní noc 2015 v Loretě Rumburk

Vystoupení dětských pěveckých sborů, Písně ticha od písničkáře Petra Kopejska, výtvarné dílny, výstavu fotografií a prohlídku stálých expozic. Tím vším láká letošní Loretánská noc 2015 v Rumburku.

Akce se uskuteční v pátek 15. května 2015 od 20.00 do 23.00 h. v Loretě Rumburk. Pořádá ji Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk za podpory Sparkasse Oberlausitz – Niederschlesien a JVB Rumburk. Spolupořadatelem Loretánské noci 2015 je Město Rumburk. Vstupné je 25 Kč.

Netradiční večerní zpřístupnění barokní kulturní památky Loreta Rumburk nabídne program pro celou rodinu. Připravuje se např. vystoupení dětského pěveckého sboru Čtyřlístek, sboru Základní školy V. Kováře a sboru N.T.C. Gymnázia Rumburk. Recitační pásmo představí studenti Gymnázia Varnsdorf. Dětem i rodičům je určeno tvoření ve výtvarných dílnách. K vidění je výstava sto padesáti fotografií Jana Záliše „Život kostelů Broumovska„, která seznamuje s deseti ojedinělými kostely od Kryštofa Dientzehofera a Kiliána Ignáce Dientzehofera. Kulturní program Loretánské muzejní noci 2015 se odehraje na nádvoří před nasvícenou loretánskou kaplí Panny Marie a v kryté křížové chodbě z poloviny 18. století. Celoročně přístupná kulturní památka Loreta Rumburk nabízí stálé výstavy o historii loretánské kaple a kapucínského kláštera u sv. Vavřince. Fotografie a plány seznámí s loretánským podzemím. Ve vstupní budově se nachází Expozice církevního umění Šluknovska. Navštívit je možné restaurovanou rokokovou kapli Svatých schodů.

Jediná akce svého druhu v Českém Švýcarsku se v Rumburku pořádá po deváté v rámci celorepublikového Festivalu muzejních nocí 2015. Loretánská noc se v Loretě Rumburk koná od roku 2007.

Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy