weby pro nejsevernější čechy

Je tu zase září

Letos se již po osmašedesáté sešli členové Svazu bojovníků za svobodu s představiteli obce Dolní Podluží, aby si uctili památku dvou příslušníků jednotek SOS, kteří 22. září před 75 lety zahynuli při obraně Československých hranic. Při ústupu z německy obsazeného Varnsdorfu na opevněné pozice na Nové Huti došlo během tankování motocyklů na křižovatce v Dolním Podluží k přestřelce, během které byl zákeřně zastřelen dozorce finanční stráže Václav Kozel a respicient finanční stráže Jan Teichman.

Uctění památky se zúčastnili i členové Klubu Českého pohraničí a studenti 2. ročníku VOŠ a SŠ Varnsdorf. Po projevu místopředsedy SBČS pana Jiřího Suchardy se zúčastnění přesunuli k pomníku na hraničním přechodu Horní Světlá/Waltersdorf, kde si taktéž připomněli zářijové události roku 1938 v našem pohraničí a položili k památníku kytičku. V letošním roce se poprvé k pietnímu aktu připojili i členové německé organizace Antifa Lausitz s kytičkou a dvojjazyčnou stuhou proti nacizmu.

 

Redakční poznámka: Odkazy na podrobné popisy událostí najdete v loňské zprávě. K podobě pomníku doplňující zajímavost – jeho vzhled je inspirován hraničním sloupem, který v oné době bylo možné nalézt na všech hraničních přechodech. Jak uvádí Michal Uher v článku „Odhodláni bránit svou vlast“ v magazínu Extra Válka – Vojska č. 6, sloup byl navržen architektem J. Hlaváčkem a sochařem B. Štefanem. Sloupy o délce 370 cm (z toho 80 cm bylo určeno k ukotvení v betonovém základu) se vyráběly v Železiarnách Podbrezová na Slovensku a nesly na sobě z litiny vyrobený státní znak.