weby pro nejsevernější čechy

XXIX. Festival pěveckých sborů v Krásné Lípě

V sobotu 17. května 2014 se v Kulturním domě v Krásné Lípě konal 29. ročník nesoutěžní přehlídky pěveckých sborů.

S hanbou musím přiznat, že přes vysoké pořadové číslo ročníku jsem se na tuto akci dostal poprvé. V roce loňském zaskočili kolegové, ještě o ročník dřív jsem našel info na webu města, letos jsem spojil více akcí já a z náměstí od Jaguárů, kde se byl podívat i Pan Ředitel, zamířil do kulturáku. Ten tak trochu praskal ve švech, i když jsem měl pocit, že návštěvníků tu zrovna moc není a vesměs jde přímo o členy či doprovod vystupujících sborů.

Hodně příjemně překvapila úroveň organizace, od kultivovaného a informacemi přetékajícího moderátora akce až po pečlivě připravený kolotoč jednotlivých souborů. Propozice jsem nečetl, ale brzy jsem pochopil, že oceněním je samotná možnost si tu prostě a jednoduše v pohodě zazpívat a podívat se a poslechnout ostatní. Dárky pro vedoucí a perníčky pro účinkující pak byly bonusem navíc. Jediná předávaná cena (zdobný dort) byla za nejlepší interpretaci lidové písně. Odborná porota byla po ukončení vedoucím souborů k dispozici na semináři, aby s nimi probrala jejich práci, zatímco členové souboru mohli buď sledovat připravený film, zajít do sportovního areálu a ti nejstarší třeba do Křinického pivovaru.

Svůj nacvičený repertoár předvedly tyto soubory:

Sboreček, ZŠ Krásná Lípa

Sluníčko, MŠ Jiříkov

Zahrádka, MŠ Varnsdorf

Medvědi Band, MŠ Praha

Berušky, ZŠ Dolní Poustevna

PSDM Hlásek a CSM, Frýdlant, Liberec

Gaga Voice, Povrly

Krásnolipský komorní sbor

DPS Komoráček, ZŠ Jiříkov

Kvítek, Louny

PS, ZUŠ Varnsdorf

Camella, ZUŠ Nový Bor

N.T.C., Gymnázium Rumburk

Zvonky, ZUŠ Mnichovo Hradiště

Z původního seznamu účinkujících vypadl jen pěvecký sbor varnsdorfského gymnázia, nevím proč, ale mám pocit, že jeho složení by se od sboru ZUŠky příliš nelišilo.

Kdybych měl vybrat nejlepší, dokázal bych to těžko, to se spíš našla tělesa, která mne příliš neoslovila. Zdá se, že tahle činnost je takřka výlučně dámskou záležitostí (od mrňat po dospělce), o to větší zpestření, když skladbu doplní a zvýrazní mužské hlasy. Příjemné dopoledne, i když mě od toho stání tři dny po sobě už začala hodně bolet záda. Asi se příští rok pojedu podívat znovu.

Po upozornění na špatné datum v úvodu (díky, Helčo) ještě doplnění několika záznamů zpěvu:

https://youtu.be/BuJYmpVicP4

https://youtu.be/g24H6CHGKjg

https://youtu.be/sWh4dMLEQhA

https://youtu.be/t3uKybMG7tE