weby pro nejsevernější čechy

Světový týden respektu k porodu 2015 v Rumburku

Ve čtvrtek [14/5] jsem obsluhoval v čajovně Na Kopečku v Rumburku na jednom dni z tohoto Světového týdne respektu k porodu. Bára (na úvodce se synem) přislíbila, že mi pošle na mail ofiko zprávu z této akce a zde ji máme.

V úterý 12. 5. se v MC Koťátko konala beseda s názvem Rodila jsem císařem. Sešlo se sedm maminek, které rodily císařským řezem, některé opakovaně. Každý příběh byl originál očima maminky, jak ona císařský řez cítila a prožívala. Na čem se maminky shodly, bylo, že by přivítaly bonding miminka s tatínkem a více by si přály být v kontaktu se svým narozeným miminkem na pooperačním pokoji, častější přikládání k prsu.

Hned druhý den bylo v MC Koťátko na dopoledním programu cvičení. Jóga pro nejmenší byla veselá, maminky si zacvičily, děti pohrály. Následovaly ukázky vázání šátků. Odpoledne se ve speciální ZŠ opět cvičilo, tentokrát to byla jóga pro těhotné následována jógou po porodu. Vše pod vedením lektorky B. Součkové.

Čtvrteční odpoledne proběhlo Na Kopečku. Přednášku Adély Zrubecké o aromaterapii v těhotenství, při porodu a v péči o kojence vystřídal poutavý dokument Dagmar Smržové – Nejtěžší volba. Následovala beseda s porodními asistentkami Veronikou Bednářovou a Kateřinou Hrubou, která přiblížila pro mnohé nové a zajímavé pohledy na přirozený porod, ale i porod, při němž rodiče utrpěli ztrátu. Večer ukončil dokumentární film Cukr Blog od Andrey Culkové, kde vystupuje sama autorka, které ze dne na den byla diagnostikována těhotenská cukrovka, impuls, jenž ji navedl na cestu průzkumu rafinovaného cukru.

Páteční cvičení rodičů s dětmi (3-9 měsíců), které proběhlo opět v MC Koťátko, se těšilo hojné účasti. S lektorkou Janou Votápkovou se cvičilo dle metody Evy Kiedroňové, autorky knihy Něžná náruč rodičů.

Děkuji všem, kdo jste přišli a podpořili druhý ročník Světového týdne respektu k porodu.

Mgr. Barbora Součková

Tagy