weby pro nejsevernější čechy

Noc kostelů 2014

Nad informovaností o zpřístupněných objektech a mizernou návštěvností jsme zaplakali už v loňském roce, letos to nebylo o mnoho lepší. Vzdala to překvapivě místa, která se připojovala dlouhodobě, některá místa možná byla otevřena, ale bez větší propagace. Alespoň to můžeme svádět na počasí. Využil jsem příležitost a nechal se dopravit do Mikulášovic, především kvůli naplánovanému zpřístupnění věže.

Na komentovanou prohlídku se sešla sotva desítka posluchačů. Věčná škoda, protože informací o historii dávné i nedávné bylo dost a dost. V 18:30 došlo i na výstup na věž, déšť nedéšť, bouřka nebouřka. Snad jsem si zapamatoval dobře, že nahoru je to 187 schodů. Jen nevím, jestli jen těch kamenných, protože na vrchol věže pokračuje výstup poněkud dobrodružně dalšími schůdky ze dřeva. Kolem hodinového stroje a zvonice, kdy prý bývalo zvonů pět, z nichž ten největší měl víc než metr. Dnes je tu jen jeden. Výhled i přes nepřízeň počasí stojí za to. Počkáme ještě na začátek vystoupení žáků pobočky rumburské ZUŠky pod vedením Patrika Englera.

V dešti se přesouváme do kláštera v Jiříkově. Tady program k Noci kostelů připravil Schrödingerův institut. Po sladkém občerstvení, nad nímž se trochu překvapivě sešlo víc rumburských než místních, zahájil koncertní program pan Miroslav Lošťák s dámským doprovodem. Na Kvíltet jsme už ale nečekali…

Snad příští ročník bude lepší a tahle akce nevyšumí do ztracena… Pár dalších obrázků na Deníku zde.