weby pro nejsevernější čechy

Export Šluknovska do Prahy

Protože pořád není nikdo, kdo by těch pár vět chtěl napsat místo mě, prostě některé aktuality mají (a asi budou mít) mírné zpoždění. Už jsme informovali, že výstava o výběžkovém unikátu, místních hojných křížových cestách, se dostala do Prahy, ba dokonce přímo na ministerstvo kultury.
Když mi Klára Mágrová hodila lano, jestli bych neměl čas a chuť zajet se s rumburskou výpravou na oficiální vernisáž do Prahy, uvědomil jsem si, že jsou příležitosti, při kterých se neříká ne. Ve čtvrtek 1. listopadu 2012 jsem tedy nastoupil do auta a dělal kulturním vyslancům Výběžku fotodoprovod. Kolikrát za život se vám poštěstí sedět v autě, na které ozbrojenec na ulici hodí znalé oko, zkontroluje SPZ a vpustí ho přes železné mříže na nádvoří ministerstva…

V chodbách jednoho přízemního křídla už byly rozvěšeny jednotlivé tabule, které tu Klára Mágrová instalovala minulý týden. Místní nám otevřeli zasedačku, kde cateringová společnost nachystala občerstvení (v pátek u Ester v muzeu jsem si říkal, že by někdy měli přijet na školení) a kde bude pro příchozí prezentace.

A pak už jen čekat, zda někdo dorazí. Jako první se tu ukázali dva maníci z TV Noe, natočit krátký šot a interview. Pořád to tak nějak nevypadalo, ale nakonec tu přesdvacítka lidí byla. Nejprve krátce u panelů na chodbě, kde Patrik Engler zahrál dvě ze svých skladeb, inspirovaných zastaveními křížové cesty. Přesun do zasedačky, Klára Mágrová na přítomné vysypala připravené povídání, během něhož dorazila paní ministryně, ještě jedna skladba a pár „diskuzních příspěvků“ některých přítomných.

Věčná škoda, že i když tu lidí jakkoli spjatých s Výběžkem byla převaha, starosta tu byl jen jeden jediný…

Tagy