weby pro nejsevernější čechy

Strongman Varnsdorf 2014 (detailně)

My už jsme o téhle akci ve varnsdorfském Kocourovi psali tady, teď jsme dostali ještě článek přímo od organizátorů. S velikým nášupem fotek.

V areálu varnsdorfského Pivovaru Kocour se za podpory mnoha sponzorů, uskutečnil v sobotu 5. července 2014 1. ročník závodů silných mužů a žen. Jednalo se o historicky první závody tohoto druhu ve Varnsdorfu. Závody pořádal oddíl siláků Northern Strongman Varnsdorf. Celý den byl rozdělen na dopolední a odpolední část. Dopoledne se představili Junioři do 18 let a Příchozí. V odpolední části jsme mohli vidět Strongmany do 100 kg a Strongwoman.

Pro strongmany bylo vyhrazeno nádvoří pivovarského areálu v jehož blízkosti bylo zázemí pro závodníky, včetně sprch. Pořádající oddíl Northern Strongman Varnsdorf si připravil pro závodníky 5 soutěžních disciplín, při kterých bylo zapotřebí extrémní síly, výdrže a vůle. Mnoho závodníků si strhlo nějaký ten mozol, sem tam se trošku odřelo a hráblo si na dno svých sil…ale to k těmto závodům patří. Rozhodčím obou částí byl nekompromisní Zdeněk Chuchel, účastník Českého poháru silných mužů. Celým dnem provázel moderátor Radek Hýský. Po seznámení s pravidly jednotlivých disciplín, vysvětlení techniky, mohla začít dopolední část.

Jako první byla připravena disciplína „Car pull“ – tažení automobilu na popruzích s pomocí protilana do mírného kopce. Tato disciplína byla na vzdálenost 20 metrů v max. limitu jedné minuty. K této disciplíně bylo zapotřebí silných nohou, rukou a plic. Závodníci v kategorii Junior měli nachystaného Nissana Terrano s hmotností 2,2 tuny. Nejrychlejší byl závodník z pořádajícího oddílu Ondra Bandas v čase 26 vteřin, jako druhý dotáhl příbramský Filip Hácha v čase 27,5 vteřiny a jako třetí dotáhl do cíle domácí závodník Pavel Kňourek s časem 28,5 vteřiny. Pro závodníky z řad příchozích byl nachytán Chevrolet Silverado o hmotnosti 3 tun. Ve spojení s mírným kopcem, to byla opravdu výživná kombinace. Jako jediný dotáhl do cíle Václav Kocman, ostatním závodníkům limit jedné minuty nestačil k dokončení celého úseku. Jako druhý nejdále dotáhl domácí závodník Dušan Poncer, za kterým skončil o pouhého půl metru další z domácích závodníků Martin Foretník.

Ihned po dokončení první disciplíny začali Junioři další disciplínu. Tentokrát čekal na závodníky ,,Log lift“ – přemístění klády ze země k ramenům a poté provést tlak nad hlavu do propnutých rukou. V limitu jedné minuty bylo potřeba provést co nejvíce opakování. Pro juniory byla připravena kláda o váze 52 kg a pro příchozí 67 kg. Nejvíc opakování předvedl žatecký junior Tonda Štefan, který nasázel 13 opakování, druhý byl Ondra Bandas s 12 olakováními a třetí Filip Hácha s deseti kousky. Mezi příchozími měl nejvíc 10 platných pokusů domácí Dušan Poncer. Jako druhý nejvíc nazvedal Václav Kocman. Na společném třetím místě skončil spolu s dalšími třemi závodníky domácí Martin Foretník.

Jako třetí byla pro závodníky nachystána disciplína „Farmers walk“ – farmářská chůze s kufry. Trasa byla 20 + 20 metrů v max. limitu jedné minuty. Junioři měly nachystané kufry o hmotnosti 73 kg na každou ruku. Nejrychlejší byl opět domácí borec Ondra Bandas, který celou trať doslova prolétl v čase 38,44 vteřin. Druhým nejrychlejším byl Filip Hácha s časem 50,05 vteřin. Ostatním závodníkům časový limit nestačil k dokončení celé trati. Na třetím místě v této disciplíně skončil Tonda Štefan, který donesl kufry do vzdálenosti 21,25 metrů. Příchozí měli připravené kufry o hmotnosti 93 kg na každou ruku. Nejrychlejší byl Václav Kocman s časem 38,44 vteřin, druhý doběhl Martin Kult s časem 39,20 vteřin a třetí Martin Bečan v čase 39,30 vteřin.

Předposlední disciplínou bylo převracení pneumatiky – „Tire flip“ o hmotnosti 200 kg. Cílem bylo provést deset o toček v limitu 90 vteřin. Nejrychleji pneumatiku převrátil Ondra Bandas za necelých 31 vteřin, jako druhý dokončil Tonda Štefan s časem 33,23 vteřin a třetí Filip Hácha s časem 34,11 vteřiny. Mezi příchozími byl nejrychlejším Martin Kult v čase 28,13 vteřiny, druhý skončil Václav Kocman s časem 29,45 vteřiny a třetí Martin Bečan s časem 30,42 vteřiny.

Jako poslední si pořadatelé připravili přenášení „T-REX kamenů“. Tato disciplína zde byla k vidění poprvé v ČR. Speciální kameny vyráběl oddíl Northern Strongman Varnsdorf podle oficiálních rozměrů kamenů používaných na strongman soutěžích jinde ve světě. Cílem závodníka bylo na jedné straně závodiště zvednout ze země kámen v náručí ho přenést a složit na podstavec z palet. Tam nabrat další a odnést na startovní část závodiště, kde byl další podstavec….a to znovu celé ještě jednou. Pro juniory byly přichystány kameny o hmotnosti 55, 70, 85 a 100 kg. Nejrychleji všechny 4 kameny přenesl Ondra Bandas a to v čase 39,25, jako druhý skončil Filip Hácha, který na přenesení potřeboval 41,84 vteřiny. Ostatním závodníkům stačily síly na přenesení jen dvou nejlehčích kamenů. Na společném 3. místě skončily Tonda Štefan a domácí závodníci Pavel Kňourek a Evžen Šeps. Pro příchozí byly připraveny kameny o hmotnosti 70, 85 a 2 x 100 kg. Nejrychleji kameny přenosil domácí Dušan Poncer v čase 36,72 vteřin. Jako druhý nejrychlejší byl Martin Bečan s časem 37,99 vteřin a jako třetí nejrychleji donesl Martin Kult v čase 39,47 vteřin.

Po dokončení poslední disciplíny následovalo okamžité zpracování výsledků a vyhlášení dopolední části. V kategorii „Strongman Junior“ zvítězil domácí borec Ondra Bandas, druhý skončil příbramský Filip Hácha a třetí žatecký Tonda Štefan. V kategorii „Strongman Příchozí“ skončil na prvním místě rumburský Václav Kocman, druhý skončil domácí dříč Dušan Poncer a třetí v této kategorii skončil pražský Martin Bečan. Kompletní výsledky naleznete níže ve fotogalerii.

Po 15 minutové pauze, během které se připravilo závodiště, začala odpolední část, ve které startovaly kategorie „Strongman do 100 kg“ a „Strongwoman“. Na závodníky opět čekalo 5 soutěžních disciplín. Po seznámení s pravidly jednotlivých disciplín mohla začít odpolední část.

„Car pull“ – tažení automobilu probíhalo stejně jako v dopoledním programu, na popruzích s pomocí protilana do mírného kopce. Tato disciplína byla na vzdálenost 20 metrů v limitu jedné minuty. Závodníci v mužské části měli nachystaný Chevrolet Silverado o hmotnosti 3 tun. Nejrychlejší byl Norbert Kujan, který jako jediný dotáhl auto do cíle a to v čase 50,86 vteřin. Nejdále v časovém limitu dotáhl auto žatecký Jirka Vrána a to do vzdálenosti 13,30 metrů, jako třetí se umístil rumburský Václav Kolář, který dotáhl do vzdálenosti 10,40 metru. Poté následovaly ženy, na které byl připraven Nissan Terrano s hmotností 2,2 tuny. V této disciplíně zvítězila Eva Horňáková s časem 54,25 vteřin. Domácí závodnici a zároveň pořadatelce a fotografce celé akce Katce Batelkové nestačil časový limit k dotažení Nissana do cíle, skončila tak na druhém místě.

Jakmile ženy dokončily první disciplínu začali Strongmani do 100 kg další. Tentokrát to byl „Log lift“ – zdvih klády, který byl nad síly téměř poloviny závodníků. Pro chlapy kláda o váze 82 kg a pro Strongwoman 40 kg. Cílem bylo přemístit kládu ze země do napnutých rukou a propnutých nohou, což při váze 82 kg, chce už pořádně zabrat. Nejvíc opakování předvedl pardubický Marek Petr a to 8 parádních opakování, druhá a třetí příčka byla společná pro žateckého Jaromíra Šruce a kralupského Zdeňka Tuháčka. Oba shodně se 7 opakováními. Mezi ženami nejvíc platných pokusů předvedla Eva Horňáková a to 13. Druhá skončila Katka s 5 platnými pokusy.

Jako třetí byla opět pro závodníky připravena disciplína „Farmers walk“ – farmářská chůze s kufry. Trasa byla opět 20 + 20 metrů v max. limitu jedné minuty. Strongmani do 100 kg měli nachystané kufry o hmotnosti 113 kg na každou ruku. Nejlepší byl Norbert Kujan, který v limitu uběhl 38,7 metrů. Druhým nejrychlejším byl Marek Petr, který kufry odnesl do vzdálenosti 30,5 metrů. Třetí skončil Zdeněk Tuháček se vzdáleností 24,45 metrů. Tato disciplína byla obzvlášť náročná díky tvaru kufrů. Hodně závodníků nechalo části dlaní na držadlech… Strongwoman měli připravené kufry o hmotnosti 43 kg na každou ruku. Nejrychlejší byla Eva, která celou trasu doslova prosprintovala s časem 23,82 vteřin. Druhá doběhla Katka s časem 43,85 vteřin. Bylo vidět že obě účastnice jsou zvyklé nosit těžké nákupy a 43 kg v každé ruce jim nedělá problém.

Předposlední disciplínou byl „Tire flip“ – převracení pneumatiky. Pro Strongmany do 100 kg bylo úkolem nejprve 3x převrátit pneumatiku o hmotnosti 200 kg a pak 3x pneumatiku o hmotnosti 430 kg. V limitu 90 vteřin. Jediným závodníkem který zvládl 3 + 3 otočky byl Norbert Kujan a po zásluze v této disciplíně zvítězil. Na druhém místě s 3 + 2 otočkami skončil Jaromír Šruc. Na společném třetím místě s 3 + 1 otočením skončili Marek Petr a Zdeněk Tuháček. Ženy měly před sebou 10 otoček v limitu 90 vteřin s pneumatikou o hmotnosti 200 kg. Z žen byla nejrychlejší Eva s časem 51,15 vteřin. Druhou příčku obsadila Katka se 4 otočkami.

I na odpolední skupinu čekala jako poslední disciplína přenášení „T-REX kamenů“. Pro Strongmany do 100 kg byly přichystány kameny o hmotnosti 70, 85, 100 a 115 kg. Nejrychleji všechny 4 kameny přenesl Marek Petr a to v čase 35,47 vteřin, druhý dopřenášel Jaromír Šruc v čase 47,35 vteřin a třetí Václav Kolář s časem 1 minuta a 60 setin vteřiny. Pro ženy byly připraveny kameny o hmotnosti 45, 45, 55 a 70 kg. Nejrychleji kameny přenosila Eva v čase 44,70 vteřin. Na druhém místě se umístila Kačka s třemi přenesenými kameny. Poslední 70 kg byl nad její síly.

Po dokončení poslední disciplíny následovalo zpracování výsledků a vyhlášení odpolední části. Ceny předával Josef Šusta, majitel pivovaru Kocour a hlavní partner celé akce. V kategorii „Strongman do 100 kg“ zvítězil Norbert Kujan, druhý skončil pardubický Marek Petr a třetí žatecký Jaromír Šruc. V kategorii „Strongwoman“ skončila na prvním místě českobudějovická Eva Horňáková a druhá skončila domácí Katka Batelková.

Každý z účastníků obdržel diplom, tričko a něco malého na doplnění energie od Katky Batelkové a Vlasty Tarnoczyové. První tři závodníci v každé kategorii obdržely originální trofeje z dílny Northern Strongman Varnsdorf, čokoládu z Čokoládovny Mana a originální polštář s logem akce od Katys Buggy.

První ročník se pořádajícímu oddílu podařil bez jediného škobrtnutí. Tímto patří všem členům oddílu poděkování za perfektní organizaci celého dne. Celá akce by se nemohla uspořádat bez pana Josefa Šusty a Pivovaru Kocour, který poskytl prostory a zázemí pro závodníky a pro pořadatele. Dále děkujeme za finanční příspěvek městu Varnsdorf a dalším partnerů (Haas + Sohn, PeMiLap, Katy Photography, Termi, JS Stavby, Mirek Tarnóczy, Nářadí Maier a Jiří Swadosch). Díky patří AWP media a Adamovi Tesařovi za výrobu triček, diplomů, plakátů a veškerých propagačních materiálů k celé akci. Obzvlášť velké díky Rendovi Veroňkovi za výrobu nářadí (zejména kufrů) – vše přežilo bez jediné úhony. V neposlední řadě díky rozhodčímu, komentátorovi, zvukaři, zdravotnici, dobrovolníkům a zapisovatelkám (roštěnkám).

Díky všem závodníkům, že jste přijeli. Těšte se na další ročník Strongman Varnsdorf 2015, opět na stejné místě.

Tagy