weby pro nejsevernější čechy

Loreta Rumburk v září ožije Loretánskými slavnostmi 2015

V sobotu 12. září 2015 se v Loretě Rumburk uskuteční Loretánské slavnosti 2015 v Rumburku.

Barokní sakrální památka díky slavnostem od 10.00 do 17.00 h. ožije dobovou hudbou, tancem i divadelními pohádkami. Děti čeká tvoření ve výtvarných dílnách a speciální komentovaná prohlídka. Dospělé pak prohlídky s průvodcem. Hudební a divadelní slavností pro celou rodinu se od roku 1997 připomíná dostavba a posvěcení loretánské kaple Panny Marie dne 15. září 1707. Loretánské slavnosti v Rumburku patří mezi certifikované zážitky v regionu Českosaského Švýcarska. Loretánské slavnosti 2015 v Rumburku pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Město Rumburk za podpory Sparkasse Oberlausitz – Niederschlesien. Akce je součástí Dnů evropského dědictví. Vstupné je 25 Kč.

loreta_slavnosti.jpg

Loretánské slavnosti v Rumburku připomínají dostavu a posvěcení loretánské kaple Panny Marie v Rumburku v roce 1707 (Foto: Jiří Stejskal)

Devatenácté Loretánské slavnosti v Rumburku nabídnou divadelní pohádky studia Damúza z Prahy. Dále ukázky renesančních a barokních tanců v podání souboru Villanella z Liberce. Stejný soubor představí i dramaticko-taneční scénky Příběhy českých dějin, které návštěvníky seznání s významnými okamžiky české historie. Během Loretánských slavností se premiérově představí česko-německá publikace „Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska“ od Petra Herolda a Rostislava Křivánka. O hudební program se např. postará písničkářka Jana Vébrová, Arzenal band Pavla Zelenky a vokální sbor Varnsdorfské Náhodou. V ambitu se budou prodávat rukodělné výrobky. Slavnost má rovněž duchovní rozměr. Nejprve od 10.00 h. začne v klášterním kostele sv. Vavřince mše svatá (308. slavnost výročí posvěcení). Celebrovat ji bude P. Jozef Kujan, jiříkovský farář a rektor poutní baziliky minor Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově. V 17.00 h. následuje pobožnost Svatých schodů v kapli Svatých schodů.

Mgr. Klára Mágrová, projektová manažerka

Římskokatolická farnost Jiříkov

Náměstí 5/2, 407 53 Jiříkov

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

Loretánské slavnosti 2015 v Rumburku: http://www.loretarumburk.cz/akce/loretanske-slavnosti-2015-v-rumburku/

Tagy