weby pro nejsevernější čechy

Naše první vernisáž – Tady bydlím

Tak to máme za sebou – v pátek 2. října 2015 jsme vystoupili z anonymního prostoru webové jistoty a poprvé se prezentovali naší vlastní vernisáží na šluknovském zámku.

Jak jsme se snažili dopředu naznačit a přilákat vás, rozhodli jsme se využít naší stále více se rozrůstající sbírky fotografií ze života Výběžku a výběžku + přilehlého vesmíru. S přispěním Nadace ČEZ, která se rozhodla podpořit náš projekt Tady bydlím, zaměřený na propagaci kulturního dění v regionu i prostřednictvím fotovýstav, jsme tak poprvé představili výběr obrázků nejen z hostitelského Šluknova, ale i okolních měst a míst.

Zámecké dámy pro příchozí přichystaly výborné občerstvení, my domluvili hudební produkci Michala Müllera, která k překvapení všech přerostla v jam-session s jednou nečekaně přítomnou pěvkyní. Dorazila docela slušná kohorta zájemců – přišli i ti, které jsme nečekali, stejně jako nepřišli ti, které jsme čekali. A daří se nám domluvit další termíny a další výstavy, o nichž vám včas dáme vědět. Na zámku ve Šluknově můžete čekat po akcích něco málo o krajině a pak vám představíme Drážďany, v příštím roce se protlačíme i do rumburské Lorety.

PS: Protože značná část našich kolegů úspěšně odmaturovala a nabrala směr vysokých škol, byli bychom hodně rádi, kdyby se našly duše ochotné převzít uvolněná místa ;-)

A ještě fotky od Jakuba:

Ej padá padá

Povídali, že sem umrel

Tu ještě jedno časosběrné videjko od Ondry Oberrubera:

Tuto výstavu (a některé, které budou následovat), jak už bylo řečeno, podpořila NADACE ČEZ, která také vydala následující tiskovou zprávu:

Renesanční zámek patří fotografické sondě do života ve Šluknovském výběžku
Šluknov – Výstavu fotografií s názvem Tady bydlím hostí po celý říjen Šluknovský zámek. Pořádá ji spolek „Ještě žijem“, který dlouhodobě rozvíjí a propaguje kulturu, jak také jinak, ve Šluknovském výběžku. Konání fotografické výstavy i další činnost spolku podpořila Nadace ČEZ částkou 150 tisíc korun.
Spolek „Ještě žijem“ systematicky podporuje a rozvíjí kulturu ve Šluknovském výběžku od roku 2010. Je pravidelným pořadatelem společenských zábavních akcí, divadelních představení a workshopů. Zároveň slovem i písmem, a pochopitelně i fotografiemi, dokumentuje veškeré kulturní a sportovní dění v regionu.
„Pět let rovněž provozujeme webový portál Výběžek.eu. Ten zájemce informuje o kultuře v našem regionu a sdružuje aktivní skupinu lidí, včetně dobrovolníků se zájmem rozvíjet volnočasové možnosti ve svém okolí,“ poznamenal Marek Douša, ředitel spolku „Ještě žijem“, kterému se díky provozování webových stránek zároveň daří digitalizovat veškeré obrazové materiály z pořádaných akcí, stejně tak i již dříve pořízené záznamy.
Jednou z hlavních činností spolku je také pořádání výstav. Ta nynější s názvem Tady bydlím, představuje v renesančních prostorách zámku fotografie z nejzajímavějších kulturních akcí a dalších pořádaných aktivit ve Šluknovském výběžku. Kromě Marka Douši se na ní svými fotografiemi podílejí Jakub Trmal a Ivo Šafus. Otevřena je sedm dní v týdnu od 9 do 17 hodin až do konce měsíce října. Po domluvě je možné fotografie zapůjčit po skončení výstavy na další místa.
Činnost spolku „Ještě žijem“ podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Zaujala nás velká snaha skupiny obyvatel Šluknovského výběžku pečovat, rozvíjet a propagovat kulturní dění ve svém okolí. Jejich aktivní přístup je velmi inspirující, proto jsme jim na činnost jejich spolku přispěli,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Tagy