weby pro nejsevernější čechy

Divadelní událost roku hned v lednu? Ano, Klapkův Marat/Sade v České Lípě

V českolipském divadle zítra uvedou premieru hry Maratův Sade. Po středeční generálce je potřeba říct: jeďte se podívat, bude to úžasné představení.(autor plakátu: Atila Vörös) Protože jsme slíbili, že zachováme informační i fotografické embargo, vykradu tu trochu rozhovor, které poskytl režisér představení a vlastně i autor hry Václav Klapka (jedná se o autorský přepis hry německého autora Petera Weisse z roku 1964, která se v plném znění jmenuje „Pronásledování a zavraždění Jeana Paula Marata provedené divadelním souborem blázince v Charentonu za řízení markýze de Sade”) českolipským i-novinám..

Lákalo mě vyslovit se k dnešní době není od věci. Pokládám si otázku, kdo si to může dovolit? Profíci si to dovolit nemůžou, protože těm jde o kšeft, o peníze. Běžní amatéři také ne, protože udělat takovou inscenaci dle svých představ je těžká věc, která potřebuje určité finanční, herecké a vůbec umělecké zázemí. Prostě doba uzrála. Poté co jsem text napsal, byl nahozen hereckému kolektivu a tři měsíce se k textu hledal klíč. Nejen klíč herecký, ale i kupříkladu výtvarný. Jak k tomu přistoupit, jak tu hru ztvárnit…

Ten text jsem musel kompletně přepsat, takřka všechny repliky. Zůstala pouze nosná myšlenka, že proti sobě stojí dejme tomu síla plus a síla mínus nebo, lépe řečeno, síla, která jde po společenském statutu člověka, kterou reprezentuje vůdce francouzské revoluce Jean-Paul Marat, a síla, která vyzdvihuje biologickou podstatu člověka, za níž zde stojí markýz de Sade, spisovatel, filozof, autor známého, z části pornografického románu 120 dnů Sodomy.

Atakdále. Kompletní rozhovor najdete tady a zasvěceně se ptal jeden z herců, Jiří Gottlieber.

Snad neporuším dohodu o tom, že zachovám o představení mlčení, když na závěr napíšu, že tenhle půldruhé hodiny dlouhý kus vás pohltí a nenechá vydechnout. Takže si po představení dejte ještě alespoň půlhodinku na rozdýchání. Hlavně jestli řídíte, mohli byste být na silnicích nepozorní)

(hraje se: Václav Klapka: Maratův Sade, Divadelní klub Jirásek, 16. 1. 2015, 19:30, Jiráskovo divadlo, 100 Kč)