weby pro nejsevernější čechy

Českolipský divadelní podzim v plném proudu (plus FOTOREPORT z Tří mužů ve člunu)

Když jsem chodíval v České Lípě za školu, trávil jsem spoustu času v divadle. Tři dny jsem tam byl dokonce správcem, než mě za vzorné chování poslali zpět na ubytovnu. Mám k tomu místu tedy velmi specifický vztah. A sotva jsem se včera k divadlu přiblížil, měl jsem v oku slzu. A to vůbec nemluvím o tom jak mě dojalo představení, které hrál místní soubor Jirásek. Tři muži ve člunu a pes.
Jestli znáte knížku Jerome Klapky Jeroma Tři muži ve člunu (o psu nemluvě), jistě vás napadne, že je to dílko, které se dramatizaci jaksi vzpírá samo o sobě a je-li tedy vůbec možné převést ji na jeviště.

A je. Představení vzniklo na základě dramatizace, kterou pro divadlo ABC připravil František Zborník a půdorys mu určuje lehká konstrukce, kdy tři muži (na parníku) a v letech vzpomínají na tři muže tehdy a ve člunu. V České Lípě se režie ujal Václav (jerome) Klapka a jeho rukopis je na představení patrný. Je to hravý a milý sled nejlepších scének na které si při vzpomínce na knížku vzpomenete. Herci hrají s nadšením a (i když už dávno nejsem recenzent) dobře a představení je kompaktní.

Závěrečná scéna, kdy ti starší tři muži odplouvají vstříc světlým zítřkům a zpívají si o tom, že oni jsou pořád kluci je k nesnesení dojemná. Úplně se s nimi na té bárce vidím.

Tady nějaké fotky.

PS. českolipský divadelní podzim pokračuje dál. Dnes se hraje Kytice v podání divadla Hlavy a zítra Amadea odehraje rádoby — divadlo Klapý. V sobotu je na programu také divadelní dílna vedená Zojou Mikotovou.

Tagy