weby pro nejsevernější čechy

Výstava o velikonočních jízdách se představuje v Loretě Rumburk

Výstava dokumentující velikonoční jízdy je od 6. února 2016 k vidění v ambitu Lorety Rumburk.

Výstava fotografií Iva a Michala Šafusových přibližuje prostřednictvím aktuálních snímků tradiční velikonoční zvyk spjatý se Šluknovskem a Horní Lužicí. Vernisáž výstavy v ambitu rumburské Lorety se koná v pátek 5. února 2016 od 16.30 h. Výstava fotografií „Velikonoční jízdy v Mikulášovicích a Horní Lužici“ potrvá do 29. března 2016. Přístupná je od úterý do soboty, od 9.00 do 16.00 h. Výstavu v Loretě Rumburk pořádá zapsaný spolek Ještě žijem z Velkého Šenova a web www.vybezek.eu za podpory Nadace ČEZ.

Výstava mapuje pět let obnovené tradice velikonočních jízd v Mikulášovicích a přibližuje jízdy křižáků mezi cisterciáckým klášterem v Marienstern v Panschwitz-Kuckau a Schweinerden (Swinjarna). Soubor čtyř desítek fotografií zachycuje černě oděné jezdce v cylindrech na hlavách na slavnostně ozdobených koních. Vedle aktuálních snímků mohou návštěvníci zhlédnout historické fotografie velikonočních jezdců z Rumburku, které jsou trvale umístěny v ambitu Lorety.

Mikulášovice – Velikonoční jízda 2015 (foto Michal Šafus)

Klášter v Marienstern v Panschwitz-Kuckau – Velikonoční jízda 20. 4. 2014 (foto Ivo Šafus)

Velikonoční jízdy jsou starý velikonoční zvyk, jehož kořeny sahají snad do 16. století. Říká se jim také Jízdy křižáků nebo Jízdy kolem osení, německy pak Osterreiten a lužickosrbsky Jutrowne jěchanje. Konají se vždy v neděli na Boží hod velikonoční. Letos se uskuteční v neděli 27. března. Podstatou velikonočních jízd je předávání poselství o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Jezdci se schází vždy u kostela, během velikonoční jízdy drží krucifix a církevní prapory a společně zpívají duchovní písně o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V současnosti se velikonoční jízdy pořádají v Německu v oblasti mezi městy Budyšín, Hoyerswerda a Kamenz. V České republice pak v Mikulášovicích na Šluknovsku a v Lukavci na Novojičínsku. Na Šluknovsku se velikonoční jízdy konaly do začátku 2. světové války, např. v Brtníkách, Dolní Poustevně, Fukově, Mikulášovicích, Rumburku a Sněžné. V posledně jmenované obci údajně vznikl nestarší Spolek velikonočních jezdců v regionu. Z výtěžku sbírek velikonočních jezdců se přispívalo na stavbu školy, far, opravy kostelů či pořízení nových kostelních hodin. Do Mikulášovic se velikonoční jízda opětovně vrátila roku 2011.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy