weby pro nejsevernější čechy

Velikonoční jezdci v Mikulášovicích 2015

V letošním roce již popáté byla k vidění obnovená tradice Velikonoční jízdy v Mikulášovicích. Nejprve v neděli 5. dubna 2015 od 10 hodin v kostele sv. Mikuláše proběhla mše svatá, samotná jízda pak následovala po 11 hodině. Protože jsem v loňském roce byl na výpravě za poznáním na druhé straně hranice, byl jsem zvědav, kam se za těch pět kulatých let jízda dostala. A kupodivu -miw- ani příliš neprotestoval vyrazit na místo tak, abychom stihli i samotnou mši.

Počasí letos přálo, byť bylo docela chladno, v kostele obzvlášť. Lidí opět dorazily spousty, fotoaparáty cvakaly ostošest, zástupci médií se pídili po informacích. Dorazili známí i neznámí, očekávatelní i zcela nečekaní. Během mše se na přilehlém hřbitově připravovali jezdci, koní jsem napočítal něco přes desítku (13?), ale skoro jsem měl pocit, že to bylo ku prospěchu věci. Sice to nedosahuje oné takřka strach nahánějící mohutnosti z Lužice, ale jezdci byli patřičně sladěni a vyzdobeni

Po mši přichází na schodiště pan Roman Klinger, aby pozdravil a poděkoval všem přítomným, a zároveň požádal o příspěvek na opravu střechy kostela, kterou během týdne poškodilo bláznivé počasí. Následuje žehnání jezdců a průvod koní, hudebníků a zpěváků se vydává na pouť městem.

Kousek mše:

Dokumentace jednotlivých ročníků: 2012 ->, 2013 ->, 2014 ->

A obrázky také na Děčínském deníku ->

Tagy