weby pro nejsevernější čechy

Poustevna si koupí nádraží

Zastupitelé Dolní Poustevny ve středu 25/2/2015 odhlasovali, že obec koupí od Českých drah nádraží. A že je tedy poustevenské nádraží veliké! Není veliké, je obrovské! Tady byla severní brána do Rakouska — Uherska, tady bydlela celá armáda úředníků, tudy jezdilo spousta vlaků. Tady to žilo. Postaveno 1904)

dp

A co si budeme povídat, teď, i když byla obnovená trať na Bad Schandau, tady chcíp‘ pes.

Město mělo od Českých drah budovu několik let pronajatou, o úmyslu ji koupit se hovořilo už dlouho, paradoxem je, že k tomu došlo po celkem razantní proměně poustevenského zastupitelstva.

Koupi totiž prosazoval bývalý starosta a současný zastupitel Miroslav Jemelka, který nám řekl, že: „V souvislosti s budovou nádraží se mluví o snaze určitých podnikatelů nádraží koupit a využít ho jako sociální bydlení. Kdybychom ho nekoupili my, ztratili bychom jakoukoli kontrolu nad touto budovou a to si nemůžeme dovolit.“

Nový starosta Vladimír Tesařík oponuje: „Podobných budov, ve kterých je možné umístit sociálně slabé a inkasovat podporu na bydlení, je v okolí celá řada. Nádraží je jenom největší. Teď vyčerpáme rozpočet na tenhle nákup a na víc nám peníze nezbydou.“

Oba se nicméně shodnou na tom, že částku, kterou dráhy požadují, bude asi nakonec možné uhradit z nájmů, které nádraží aktuálně generuje.

Další využití bude záležet na tom, jestli a jakou dotaci dokáže město získat. Mohou tu být startovací byty, může tu být domov důchodců, může tu být ubytovna, hostel a nebo muzeum. Aby to nebylo jen další muzeum marnosti.

 DSC0048

Zachránit tenhle barák nebude jednoduché, dražší než samotná budova bude určitě jenom prostá výměna oken… a to jsme teprve na začátku.

Jestli zastupitelé rozhodli správně, nebo svým rozhodnutím způsobí městu problém (jak barák), je v tuto chvíli těžko odhadnout.

PS. Ale klidně bych tam bydlel: restaurace v domě, blízko na vlak. A zatím božský klid)