weby pro nejsevernější čechy

Objevná výstava o drobné sakrální architektuře Šlunovska v rumburské Loretě

Příběhy a fotografie čtyř desítek křížků a kapliček nabízí od března do května objevná výstava v ambitu rumburské Lorety.
Na česko-německé výstavě „Drobné sakrální památky Šluknovského výběžku a Horní Lužice / Sakrale Kleindenkmäler im Schluckenauer Zipfel und der Oberlausitz“ se zájemci prostřednictvím dvou desítek výstavních panelů projdou krajinou Šluknovska a Horní Lužice. Vernisáž výstavy proběhne v úterý 26. 3. 2013 v 16.30 h. Komentovaná prohlídka a přednáška autora výstavy Mgr. Josefa Rybánského bude následovat 24. 5. 2013 od 17.00 h. Ve stejný den bude představena i česko-německá publikace o drobných sakrálních památkách. Výstavu připravilo občanské sdružení Kruh přátel muzea Varnsdorf ve spolupráci se Spolkem pro podporu hraničního regionu Horní Mandava / Prameny Sprévy za finanční podpory Evropské unie v rámci Fondu malých projektů Euroregionu Nisa. Výstavu v ambitu rumburské Lorety je možné navštívit od 26. 3. do 31. 5. 2013 od úterý do soboty mezi 10.00 až 17.00 h. Vstupné je 50 a 25 Kč.

Návštěvníci se na výstavě seznámí s tím, jak se na Šluknovsku a Horní Lužici zobrazovala Pieta z Bohosudova či sv. Jan Nepomucký. Přiblíženy budou i základní typy drobných sakrálních památek. Vyprávěna bude řada dochovaných pověstí o původu křížků a kaplí. Podle Josefa Rybánského z Oblastního muzea Děčín, pobočka Muzeum Varnsdorf najdou zájemci na výstavě odpovědi na otázky: „Jaká tajemství skrývají boží muka, kříže, sochy a kapličky ve Šluknovském výběžku a jaká v německé Horní Lužici? Jak to, že v protestantském Sasku, kam Horní Lužice patří, můžeme i dnes obdivovat katolické památky? V čem jsou si podobné s českými a v čem jsou jiné? Proč je Köglerův kříž z Krásné Lípy považován za nejkrásnější v celém regionu?“

Tagy