weby pro nejsevernější čechy

Euroregion Tour 2015

Ve dnech 19. až 21. března 2015 se v Jablonci nad Nisou v prostorech výstaviště Eurocentrum uskutečnil 15. ročníku veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour 2015.

Některé záležitosti na mne fungují jak světlo lampy na můry. Takže když jsem si přečetl upoutávku „Cílem veletrhu je představit návštěvníkům možnosti trávení volného času, tipy na výlety, novinky z cestovního ruchu, regionální produkty a mnoho dalšího. V letošním roce bude veletrh propagován mottem Liberecký kraj jako na dlani, kterým chtějí organizátoři podpořit aktivní turistiku.„, neváhal jsem a jen hledal termín, kdy bych se dojel podívat.

V Jablonci už jsem byl mnohokrát, kde se areál Eurocentra nachází jsem věděl, ale zajít dovnitř zatím nikdy nebyl důvod. Tudíž jsem byl z rozsáhlých prostor poněkud labyrintního uspořádání vcelku překvapen. Tudíž jsem se zpočátku nechal vést jen intuicí, než bych mířil konkrétním směrem za určitým cílem. Míjel jsem tak stánky destinací zblízka i zdaleka, výstavy fotografií i prezentaci činnosti různých sdružení, nabídky zážitků i zboží, dětské dílničky či ukázky exponátů z IQlandie, prodej regionálních produktů i z míst pro nás vcelku exotických, ukázky všelijaké výroby,a stále a stále se přede mnou otevíraly nové prostory.

Dodatečně se omlouvám všem vystavovatelům ze zahraničí, kteří z veletrhu udělali opravdu mezinárodní akci (a nebylo jich tu málo). Já je ale úplně vynechal, protože jsem svou pozornost zaměřil jen a jen na domácí půdu (pravda, s výjimkou litevského medového perníku, který jsme dnes ráno dosnídali). Na některých stáncích jsem se zasekl a zakecal. Třeba s grabštejnským Miroslavem Nezmarem Brůhou nad jeho rekonstruovaným pečivem. Ono to takhle napsané asi nevypadá nejlíp, ale jeho sladkosti podle receptů, pocházejících třeba ze 12. století, jsou opravdu skvostné! Nebo u stánku města Jičína nad nově připraveným turistickým programem (komplet stavba, postava + sběratelská karta, viz foto), v němž mne opravdu zaskočila upoutávka na relikviář sv. Sekundiny. Nebo u stánku Olomouckého kraje, kde jsem zavzpomínal, jak jsem před časem zmateně pobíhal po městě (1, 2, 3, 4, 5, 6) a snažil se stihnout vidět co nejvíc. A samozřejmě nostalgicky jsem uronil slzu nad Plzeňským krajem (tam bude letos akcemi husto, Plzeň je letošní město kultury) či nad expozicemi Jáchymova a Abertam…

Inu, teď bych se s těmi několika kilogramy prospektů potřeboval na delší dobu někde zavřít a pěkně je chtěl probrat a nastudovat, abych mohl vyrazit za poznáním. Snad z toho časem taky něco budete mít. No, a já abych si příští rok pohlídal termín.