weby pro nejsevernější čechy

Perla zmizela

Prostranství v centru Děčína, přilehlé k Tyršově ulici a stejnojmennému mostu je v troskách. Ne, nestala se tu žádná katastrofa, to jen započala rekonstrukce tohoto volného prostoru, a tak se děčínští snad dočkají důstojnější podoby toho místa.

Zmizela autobusová zastávka, novinový stánek a hlavně ta perla socialistické architektury občanského prostoru, ta betonová parodie na městskou fontánu, s věčně suchými oblázky a střepy uvnitř. To vše bylo podtrženo schodištěm širokým jak do státní galerie a později doplněným stejně betonovými květníky, aby to asi skejťáci a podobní narušitelé neměli tak jednoduché. Vzpomínáte?

Tak to už je minulost. Co přinese budoucnost, to se teprve uvidí, myslím, že nejdříve až na podzim. Podle připraveného materiálu je jasné, že rekonstruovat se jistě bude i pod zemí, a tak práce bude víc než dost. Budeme tedy s napětím čekat, do jaké podoby místo rozkvete, a také jak bude ladit s bývalým obchodním centrem Kotva, kde se teď o prostor rovným dílem dělí Billa a obchod typu „všenacosivzpomeneš“ našich východních přátel. To není úkol jednoduchý, a tak držíme samotným tvůrcům i všem děčínským palce, aby se to povedlo.