weby pro nejsevernější čechy

Soutěž V srdci paní Zdislavy

Nabízíme Vám informace o soutěži V srdci paní Zdislavy, uspořádané k 20. výročí svatořečení v loňském roce. V příštím týdnu se sejde porota, jejímž členem je také jako host výtvarník a básník Honza Volf. Pětičlenná porota vybere nejlepší doručená díla – práce dětí ve věku od 5 do 11 let.

V roce 2015 jsme oslavili 20. výročí svatořečení Zdislavy z Lemberka. Jednou z akcí spojených s touto událostí je také 1. ročník výtvarné soutěže pro děti ve věku od 5 do 11 let, kterou uspořádali společně ZŠ a ZUŠ Jablonné v Podještědí, Centrum svaté Zdislavy a Římskokatolická farnost Jablonné v Podještědí. Záštitu nad soutěží převzali Dominik kardinál Duka OP, primas český, Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický, fr. Benedikt Mohelník OP, provinciál dominikánů, Martin Půta, hejtman Libereckého kraje a Jiří Rýdl, starosta města Jablonné v Podještědí. Tématem prvního ročníku soutěže je pohled na svatou Zdislavu jako manželku a matku.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 222 výkresů z různých koutů Čech, zpracovaných nejrozmanitějšími výtvarnými technikami. Některé práce vytvořily i děti mladší nebo naopak starší, než bylo předepsáno, ale nakonec se i jejich díla objeví na společné výstavě v ambitech kláštera. Všech 222 děl bude vyfotografováno a umístěno do virtuální galerie na stránkách farnosti www.zdislava.cz.

Ve čtvrtek 7. dubna 2016 se v odpoledním čase sejde porota, kterou čeká nelehký úkol, vyhodnocení doručených prací. V porotě zasedá P. Pavel Maria Mayer OP, strážce hrobu svaté Zdislavy, Barbora Spalová z Centra svaté Zdislavy, výtvarnice MgA. Soňa Třeštíková z Nového Boru, básník a malíř Honza Volf z Prahy a Markéta Váchalová Vojtíšková, učitelka výtvarné výchovy ze Základní umělecké školy v Jablonném v Podještědí.

V soutěži jsou vytvořeny dvě kategorie – první pro děti ve věku 5 – 8 let a druhá pro děti ve věku 9 – 11 let. V každé z kategorií bude oceněno 15 výkresů. Výherci tak mohou získat např. malířský stojan, palety, sady pastelů a pastelek nebo knihu Zdislava z Lemberka a lázeňské oplatky svaté Zdislavy. Výsledky budou vyhlášeny 1. května 2016 během vernisáže výstavy v ambitu kláštera po mši svaté, tedy v den zahájení poutní sezóny a v den Pouti dětí ke svaté Zdislavě.

Organizátoři tímto děkují všem zúčastěným a srdečně zvou k návštěvě výstavy od 1. 5 do 31. 8. 2016.

S pozdravem

Markéta Váchalová Vojtíšková

ZUŠ Jablonné v Podještědí

Tagy