weby pro nejsevernější čechy

Jak se hraje a uvádí v Rokoku

Dobrý večer, mohu vám nabídnout program? Takhle zněla věta, o které se mi zdálo každou noc. Řekl jsem jí přibližně dvěstěkrát za den, program si pak koupilo maximálně třicet lidí. Mám za sebou pětiměsíční anabázi v divadle Rokoko, což člověku hodně dá. Například pochopí, že herci jsou taky jenom lidi. A to je fajn.

V říjnu minulého roku jsem se rozhodl, že by se hodila nějaká ta koruna navíc. Prošel jsem několik inzerátů a narazil jsem na divadlo Rokoko – sháníme uvaděče. To musí být krásná práce, říkal jsem si, do toho jdu. Prošel jsem osobním pohovorem a byl přijat. Hurá!

Co tam vlastně v tom divadle děláš? Věsíš kabáty? No, nejen to, ono se to nezdá, ale nakonec je tam práce habaděj. Někdo musí kontrolovat vstupenky, další pak prodává programy. Nejméně dva uvaděči pracují v šatně, jiní prodávají propagační předměty a usazují diváky na svá místa. Čas od času je potřeba pomoct v kavárně nebo uklidit sál. Je toho prostě dost, nemluvě o tom, že někdo taky musí vést prohlídky divadelního zákulisí, na které diváci velmi rádi a často chodí.

Divadlo Rokoko najdete v pasáži Rokoko na Václavském náměstí v Praze. Je specifické dvěma věcmi. Zaprvé – je tam tma a teplo. To všechno kvůli tomu, že se do divadla musí sejít několik desítek schodů. Všechny prostory Rokoka jsou totiž v podzemí. A s tím souvisí i druhá věc – je to malé. Hodně malé. Kulisy se skladují kde se dá, každý sebemenší prostor je vyplněný nějakou rekvizitou. Na druhou stranu to má ale pozitivní efekt, v divadle panuje dokonale rodinná atmosféra. Poměrně úzký herecký kolektiv, k tomu jen dvě stě míst v hledišti. Prostě malé útulné divadlo.

Za těch pět měsíců jsem zažil několik zajímavých okamžiků. Například se vždycky musí začít naprosto přesně, v Rokoku představení začíná dokonce na minutu přesně. A když někdo přijde pozdě, jen s velkou nevolí je vpuštěn do sálu. Kolikrát jsem se musel hádat s lidmi, kteří se mermomocí chtěli rychle nacpat dovnitř. Zažil jsem desítky diváků, kteří se hádali kvůli dvacetikoruně za rozbité číslo, jež vyfasovali v šatně, a v kapse se jim pak rozlomilo. A naopak to nejmilejší? Zažil jsem pána, který viděl všechny hry, které Rokoko momentálně uvádí. „Dneska na to jdu už po dvacáté, ale co jinýho bych měl dělat v sobotu odpoledne?“ říkal mi ten pán u vchodu a já pochopil, že tohle už musí být opravdová vášeň.

Samostatnou kapitolou jsou herci. Člověk si říká, jaké to jsou hvězdy a že jsou všichni už dávno za vodou. Ale není to tak, jsou to opravdu jenom obyčejní lidi. Teda obyčejní… jsou vlastně naprosto unikátní! Ta láska pro divadlo, to zapálení, to je neuvěřitelné. Jedna z hereček se jednoho dne sotva dopajdala do divadla. Nemohla skoro chodit, měla pochroumanou nohu. Ale když se doplazila na jeviště, začala se usmívat, začala skákat a běhat. Nastala naprostá proměna. Na konci představení sešla po děkovačce z pódia a nemohla se ani hnout. Svůj part odehrála bravurně, nikdo z diváků nic nepoznal. Pro divadlo musíte obětovat zdraví. Nachlazení, chřipka, všechny nemoci herci raději překonají, jen aby se představení nemuselo rušit. Jen jednou bylo potřeba po dvaceti minutách diváky odvést ze sálu, to si hlavní protagonista zlomil přímo na jevišti nos. A není divu, je to hodně divoká hra, jmenuje se Veterán a vřele ji doporučuji.

Tím se dostávám k tomu, že pozvat bych vás měl na více her. Ať už je to úplně nová Noc bláznů nebo třeba drama Kdo se bojí Virginie Woolfové? Pro mladé doporučuji Kancl, hru napsanou podle známého televizního seriálu. Když přejdeme k vážnějším tématům, je tu Happy End – hra o boji s rakovinou. A to nejlepší, opravdová perla Rokoka? To jsou Želary, hrozně silná a perfektně zahraná věc.

Divadlo Rokoko je divadlo s duší a jestli budete mít cestu na Václavské náměstí, stavte se tam. Hraje se celý týden kromě neděle. Všechny svátky, Vánoce, Silvestry, prostě pořád. Ceny jsou oddělené podle sektoru, kde sedíte. Ta nejlevnější vstupenka stojí slabou padesátikorunu. Jak jsem už zmiňoval, není to nikterak velká scéna, ale přesto má skoro každý den vyprodáno. A to o něčem svědčí.

Aktuální program s možností přímého nákupu vstupenek najdete ZDE!

Tagy