weby pro nejsevernější čechy

Tygři obrátili druhé finále na domácí půdě

V pátek 15. 4. se hrál druhý zápas finále play-off Extra ligy ledního hokeje mezi Libercem a pražskou Spartou. Severočeši v této velmi vyrovnané sérii prohrávali 0:1 a doufali, že na domácím ledě srovnají stav. Liberečtí si se svými soky dokázali poradit – vítězný gól na 3:2 střílel Lukáš Krenželok 50 vteřin před koncem druhé třetiny. A konečný stav po gólu do prázdné branky byl 4:2.

Zápas začal ve velmi rychlém tempu. Sparťani se nechali hned v první minutě hry vyloučit (gólman Pöpperle trochu nešťastně vyhodil puk do hlediště) a Liberci se podařilo zatlačit hosty do obraného pásma. Výborně rozchytaný Pöpperle ale nedal Tygrům šanci skórovat.
Po pár vteřinách hry 5 na 5 musel na trestnou lavici sparťanský Švrček a Liberec tak opět diktoval hru. Ani z této přesilovky ale nakonec nic nebylo. Sparta doufala, že se tlaku zbaví při vlastní přesilovce, ale opak byl pravdou, jelikož v sedmé minutě v oslabení udeřil Valský, jehož střela byla nešťastně tečována sparťanským bekem.
Liberec ovládal první polovinu první dvacetiminutovky a vedl na střely už 12:0. Pražané ale dostali prostor vzpamatovat se a podařilo se jim překvapit zaskočené Tygry. Hrbas nahodil v jedenácté minutě puk před branku, kde ho tečoval Hamilton. Jen o necelou minutu později proběhla téměř identická akce, kde Pechova teč ale rozezvonila brankovou konstrukci. Obrat byl nicméně přesto dokonán jen pár sekund poté – další nahození a tentokrát usměrnění před bránou od Formana.

 JT 6095

Liberec se zbytek třetiny už jen trápil, hráči byli zklamaní, fanoušci skleslí a Sparta výborně bránila střední pásmo. K tomu ještě přidala disciplinovanou hru, čímž to vítězům základní části vůbec neulehčovala.
Začátek druhého dějství se nesl v poklidném duchu. Viděli jsme vyloučení na straně Liberce i na straně Sparty. Chvíli se dokonce hrálo 4 na 4. Více prostoru na ledě ale nedokázal využít ani jeden z týmů. Tohle všechno ale zlomil nejproduktivnější hráč Liberce v této sérii – Michal Řepík, když zvedl ze sedaček celou Home Credit Arenu v 32. minutě střelou na lapačku Pöpperleho. I když si gólman na puk sáhl, nedokázal ho úplně zastavit.
Následovaly další dvě přesilovky hostů, jenže při té druhé přišel za vyrovnaného stavu 2:2 nesmyslný zkrat Klimka – ve 36. minutě mezi kruhy před brankovištěm Liberce upadl ve strkanici s Tomášem Mojžíšem a nožem brusle následně kopl Dernera do kolena. Sparťanský útočník dostal trest ve hře, za což má automaticky zastavenou činnost na jeden zápas a jeho zákrokem se bude ještě zabývat disciplinární komise. Aby toho nebylo málo, Hrbas ihned na to vyhodil puk mimo mantinely a Liberec měl tedy 54 vteřin hry čtyři na tři, kde obrovskou šanci Bakoše skluzem pokryl pražský gólman.

 JT 6131
Když se z trestné lavice vrátil pykající Bílý Tygr, následovala minutová početní výhoda domácích 5 na 3. I tu ale dokázala Sparta přečkat bez inkasování, nicméně dlouhé střídání jedné jejich formace se nakonec projevilo a peckou od modré vedení na stranu Severočechů vrátil Radivojevič. Do šaten se tak šlo s burácivými pokřiky a hosté opět pociťovali bílé tygří peklo.
První polovina poslední třetiny probíhala dosti opatrně, pár šancí na obou stranách – Radivojevič těsně minul svou teč, hostující Hlinka a Pech také nedokázali uspět. V liberecké přesilovce měl velkou šanci Vampola, který ale mířil svou střelu přímo na gólmana.
V posledních dvou minutách zápasu sklouzla Sparta ke hře 6 na 5. V té měl okamžitě obrovskou možnost Kudrna – dorážel odražený puk před libereckou bránou, kterou prázdnou přeloboval.
Nakonec si ale Vampola spravil chuť, když rozvlnil síť prázdné branky hostů.
Série se tak v pondělí přesune do Prahy za stavu 1:1.
Michal Ševc se pražské atmosféry ale nebojí: „Já si vůbec nemyslím, že by se to na Spartě nějak měnilo. Bude to pořád urputný boj o předbrankový prostor a kdo bude trošku rychtovat ten pohyb“.

Tagy