weby pro nejsevernější čechy

Tak o čem to bude teď?

Vždycky se nakonec necháme nějak nachytat. A pokaždé si potom říkáme, že to bylo vážně naposledy… a za chvíli zase šup – sedneme na další lep. To jen stačí, aby se někde něco šustlo a potom nějaký mazaný dobrák škrtne sirkou v mediálním stohu – a už to letí. V době sociálních sítí zvlášť. A za pár dní… ticho po pěšině.

Však řekněte sami! Co můžete říct hned teď v tuto chvíli třeba o Ukrajině nového? A že to bylo křiku. Že to bylo jasných a nesmiřitelných názorů, že. Pro jedny už byl Rus málem v Praze, a ti druzí už oprašovali odznáčky československo-sovětského přátelství – a ono ejhle! Věc se vyvinula tak, že se ani jedné straně nehodí tak úplně do krámu … a je po křiku. Když není něco černé nebo bílé, tak se po tom špatně hází blátem, což je pro lidi s jasným názorem nanic.

Nebo si vezměme něco čerstvějšího. Třeba uprchlíci se přímo nabízejí, no ne? Ale už je to nějaké přebrané a zvětralé, což? Ti lidé jsou sice pořád ve stejném nebo horším srabu, ale my nemáme nikde okolo ten protivníkův límec, za který bychom ho čapli. Odpůrcům migrace chybí ke vzteku především ty ohlášené hordy migrantů samotných a příznivci se právě přesvědčili, že běžencům se zdáme natolik divní, že raději běží někam jinam.

A můžeme pokračovat třeba čínskou chamtivostí, jejichž olbřímí investice podepsané slavně Tím (jehož jméno tu nevyslovím) zatím pronikly jen na trika sešívaných fotbalistů, anebo aférou největších sociálně demokratických dlužníků, kteří mají platit jinému dlužníkovi, jenž právě hraje „kladnou“ figuru v příběhu ?!?…. galymatiáš! A to všechno jako na objednávku roštují zástupy facebookových trollů, kteří na svých zmnožených profilech (vylepšených třeba kradenými fotkami dětí a rozkvetlých zahrádek) svým „spravedlivým hněvem“ , jasným názorem a kanální mluvou šikují davy do předem připravených ohrad. Ovšem ukazuje se, že i trollové jsou jenom lidi, a tak nestíhají kydat hnůj na všech frontách najednou, ale vždycky jen na tu nejčerstvější hromadu.

Nemylte se. Nechci tady nikoho nabádat, abychom se na všechno vybodli. Jenom chci naznačit, abychom víc věřili svým vlastním hlavám, než lidem, které opravdu dobře a osobně neznáme. Zapomeňme na bývalou víru v to, že když to říkali v televizi, nebo psali v novinách … že to musí být přesně tak. Tam jsou totiž taky jenom lidé.

Na závěr vám mohu poskytnout malý test. Na snímku nahoře jsou zachyceny v reverzním světle sluneční skvrny, které se nově objevily přesně dva dny před výbuchem mexické sopky Popocatepetl. Po něm následovalo další zemětřesení v Jižní Americe. Dává to smysl? Možná, ale jsou to kecy! Jde o sluneční skvrny … na mém koberci, zhruba z poloviny minulého týdne. Tak jednoduché to je.