weby pro nejsevernější čechy

Otevření turistické sezóny 2016 v Jetřichovicích

Víkend plný akcí k zahájení nové turistické sezóny a mezi nimi v sobotu 23. dubna 2016 dopoledne představení nově vytvořených okruhů v Jetřichovicích.

Těžko se najde někdo, kdo by v souvislosti s Českým Švýcarskem neznal Jetřichovické vyhlídky. Ty ovšem mají nejen své kouzlo a pověst, ale také drobné úskalí – nezvládne je úplně každý, putování po nich čítá docela dost kilometrů a navíc ne každá cesta je okružní. A tak se už před časem začala líhnout zcela jednoduchá myšlenka – umožnit v těsném okolí obce nenáročnou procházku, která by turistu přivedla zase zpátky…

V 9 hodin se před informačním střediskem sešel chumel zájemců, které přivítali zástupci o.p.s. České Švýcarsko, národního parku a také starosta obce. Představen byl i modernizovaný pololetní magazín České Švýcarsko nebo plán akcí NP pro letošní rok. A pak už byl čas na procházení – nakonec jsme obkroužili hned tři trasy. Jejich absolvování je opravdu nenáročné, jde o pohodlné procházky nádhernou přírodou, po kdysi existujících cestičkách. A kdyby opravdu čistě náhodou někdo pocítil únavu, laviček je na nich dost a dost. Jen je možná třeba si dát trochu větší pozor – nejde o klasicky značenou turistickou cestu, i když je občas s některou z nich částečný souběh – okruhy jsou vyznačeny „jen“ směrovkami, a občas nějakou ručně malovanou informační tabulí. Zabloudit by ale mohlo snad jen opravdu velké nemehlo…

První z okruhů nese název Pfeiferův lesík (3,4 km) a jde o okruh od kostela sv. Jana Nepomuckého, kudy vede modrá značka ke skalní kapli Kny. U Kočičího kostela se stáčí okrajem lesa, aby se připojila k zelené zpět do obce kolem ozdravovny. Výhledy na skály, křížek, výklenková kaple, příjemná procházka.

Druhý okruh po modré, červené i zelené z obce opačným směrem, ke Grieselově kříži. Odtud po červené směrem do Pavlína údolí, nicméně stezka nazvaná Pavlínka čeká v okolí rybníčka u bývalého Grieselova mlýna. No ano, tady už jsme minulý rok byli, ale o částečně obnoveném náhonu či Rusalčině jeskyni tehdy řeč nebyla… Ale ve skále vytesaný náhon nevynecháme ani tentokrát, byť v opačném směru.

A ještě návrat zpět na silnici ke Grieselově kříži, kde se opět napojíme na modrou. Když jsme v roce 2015 šlapali po částečně ještě neexistující značce směrem na Všemily a Srbskou Kamenici, máchl tehdy v jednom místě starosta rukou s tím, že kolem támhletoho kopce vede hezká pěšina s výhledy. No a vida, dnes je tu vyznačen okruh nazvaný Čedičák. I když nadmořská výška není nijak závratná, i když většinou pochodujeme kolem pískovce a nikoli čediče, výhled na obec a posléze i na tři nejvýznamnější vyhlídky je úžasný. A to prý je ještě v kopci schován vysílač, který by snad jednou mohla nahradit rozhledna, a také čedičový lom… Sem tedy určitě ještě někdy znovu, tahle perla na konec vycházky stála opravdu za to.

Pak už jen zpět kolem „přesýpacích hodin“, kde nás starosta upozorní na nevšední růžovou skálu, schovanou za nimi. V obci poděkování zúčastněným i organizátorům, a rychlý přejezd do České Kamenice.

Jo, byl se podívat a vyptávat také Deník ->

Tagy