weby pro nejsevernější čechy

Přístavba jabloneckého muzea

Přístavba jabloneckého muzea se otevře na konci příštího roku.

Atraktivní atypická skleněná přístavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou nabrala zpoždění. Její otevření se posunuje až na konec příštího roku.

Autorem stavebního řešení je pražská společnost Hlaváček-architekti, která se svou studií okouzlila před 5 lety výběrovou komisi. Tvar krystalu, nebo bižuterního kamene, zvolili autoři nejen jako symbol rozkvětu zdejšího regionu, ale také toho, co návštěvník může očekávat uvnitř.

Stavebních prací se ujala po opakovaném výběrovém řízení společnost Energie – stavební a báňská Kladno. „V prvním kole se nepřihlásil vůbec nikdo, do druhého jsme proto po dohodě s ministerstvem kultury, které celou stavbu financuje, museli navýšit předpokládanou hodnotu zakázky o 20 %, tedy asi 7 milionů korun,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Cena stavby se tak vyhoupla s daní na téměř 53 milionů korun. Tato částka však zdaleka není konečná. Originální a mimořádně složitá stavba vyžaduje také mimořádná a často nečekaná řešení, která její cenu posunula už o dalších zhruba 5 milionů a termín dokončení stavebních prací o několik měsíců. V těchto dnech bylo zahájeno zasklívání ocelového skeletu, probíhají práce na propojování přístavby s historickou budovou muzea a práce na revitalizaci parku.

Nabrané asi půlroční zpoždění vyplývá zejména z mimořádně složité ocelové konstrukce, která musela být nakonec modelována v 3D formě, následně rozkreslena do přesné dílenské dokumentace a až následně byla zadána do výroby. Po jejím úplném dokončení proběhlo finální zaměření nezbytné pro výrobu skleněných výplní, které rovněž navyšuje čas na jejich výrobu“, uvedl technický náměstek muzea Jan Pleštil. Nicméně veškeré stavební práce by měly být ukončeny na přelomu letošního a příštího roku.

Problémy jsou však i s realizací stálé expozice vánočních ozdob. Autorem návrhu Světa zázraků (World of Wonders) je známý designér Jakub Berdych. Po neúspěšném prvním kole výběru zhotovitele byla přepracována a částečně doplněna dokumentace, čímž předpokládaná cena zakázky vyrostla z původních 11 mil. na cca 13 mil. korun. „Pokud se podaří ve 2. kole zadávacího řízení najít vhodného zhotovitele, rádi bychom expozici pro návštěvníky i pro sebe rozbalili příští rok jako dárek k Vánocům“, řekla Valečková. Část přístavby se však veřejnosti otevře dříve, konkrétně ve 3. podlaží budou již od 20. června prezentována svítidla v rámci hlavní výstavy Mezinárodního trienále skla a bižuterie

Milada Valečková, ředitelka muzea

tel.: 483 369 010

e-mail: milada.valeckova@msb-jablonec.cz

Šárka Labusová, asistentka ředitelky muzea

e-mail: sarka.labusova@msb-jablonec.cz

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

www.msb-jablonec.cz

Tagy