weby pro nejsevernější čechy

Bourání Bytexu začalo

Jeřáb rozhoupal tunovou kouli ze speciálních slitin, ta uhodila do komína, který byl až doposud součástí areálu Bytexu. Jedná se ale o poctivou stavbu a tak komín odolává, zatímco jeřábník se snaží zasáhnout stejný bod na těle komína. Konečně se uvolňují první cihly a skruže, které komín obepínají. Začala tak demolice celého areálu, která by měla být dokončena letos v létě.O akci jsme psali už tady, nyní přinášíme několik fotografií z jejího zahájení.

 

Bytex byl pro rumburáky dlouho výraznou dominantou a pro mnoho z nich i zdrojem obživy.

A jak to všechno začalo?

Zemskou továrnu  (Pfeiferovu továrnu) na bavlněné, vlněné a plátěné zboží založil roku 1873 Julius Pfeifer ml.
Tzv. Anglický dům byl zakoupen Antonem Pfeifrem (obchodníkem s přízemi) 1773 – 1859
v roce 1857, vnuk Julius Pfeifer založil v tomto domě tkalcovnu na výrobu košilovin a grádlů (damašková tkanina vzorovaná), koberce, nábytkový textil, gobelíny, v roce 1862 byla dostavěna barevna. Jutové plyše pro nábytek a dveřní závěsy si nechala firma patentovat.

V gobelínovém sále bylo možno vidět látky z ovčí vlny, hedvábí, bouretu, plátna i bavlny. Vzory orientální, francouzské i německé. Původně byli zaměstnáváni domácí tkalci, jen malá část výroby probíhala přímo v podniku. Mezi lety 1866 – 1870 v důsledků poklesu odbytu byla výroba zastavena. V letech 1871 – 1873 byl objekt rozšířen do Větrné ulice. Začalo se více s výrobou nábytkových látek a přehozů. Roku 1871 získala firma koupí mlýn v Křečanech, dnešní Ventos. Od roku 1870 byly zaváděny mechanizované stavy, místo stavů ručních. Roku 1888 byla dostavena budova správní. Dne 10. ledna 1898 byl závod postižen velkým požárem, čelní budova byla zcela zničena.

Ještě téhož roku došlo k obnovení výroby. Ve válečných letech byla výroba téměr zastavena. V době krize se zaměstnanci střídali způsobem – 14 dní práce a 4 týdny bez práce.