weby pro nejsevernější čechy

Noc kostelů 2012/2 (Poustevna, Šenov a Varnsdorf)

Noc kostelů je dobře připravený projekt, který otevírá svatostánky i bezvěrcům (v Čechách letos potřetí) a na stránkách projektu se dozvíte lecos (mimo jiné o cílech a tezích). Zatím bych to nebral jako útok křesťanů, aby posháněli ovečky, ale jako možnost setkat se. Kostel je po hospodě hned druhým skvělým místem, kde je to možné. Snažili jsme se být tak trochu všude, ale protože výběžek(.eu) je poměrně rozlehlý, nemohli jsme to stihnout. Tady můžete kouknout do Rumburku.

Z Varnsdorfu referuje Ivo Šafus:

U Červeného kostela se sešlo jen pár lidí, na čemž se zjevně podepsalo počasí – takže nakonec v hloučku několika otužilců zástupci Občanského sdružení Červený kostel Varnsdorf a Místní akční skupiny Šluknovsko (pořádající) kostelu zazvonili zvonečky pro štěstí a po odbití 19:00 se konal přesun do hostitelského Starokatolického kostela. Tady byl program původně plánovaný od 20:00, ale začalo se o půl hodiny dřív (lidi teprve postupně přicházeli). Za dveřmi čekaly sladkosti, pivo od Kocoura, kasičky na příspěvky a Krajky pro Červený kostel. Program zahájili žáci ZŠ Bratislavská, po nich zazpíval pěvecký sbor Biskupského gymnázia. Hlavním bodem programu bylo vystoupení mezzosopranistky Ivany Brodské. Jenže co je to platné, copak se dá konkurovat natřískané sportovní hale, kde vzduchem létaly roztleskávačky ze STARS Varnsdorf?

V Dolní Poustevně v kostele sv. Michala se sešlo na čtyřicet návštěvníků. Po hudebním vystoupení Denisy Fišerové a Terezy Kunzeové následovaly hry pro děti, prohlídka ornátů a výklad u vitrážových oken.

Velký Šenov potom nabídl prohlídku kostela, čtení „motivačních“ příběhů. Pepa Borovka zazpíval a na prostranství před kostelem sv. Bartoloměje se podával mimo jiné i pesah.

A ještě jednou Rumburk ->

Tagy